​Una plataforma per defensar el dret a l'habitatge a Vic

Diverses entitats s'uneixen per denunciar la situació d'emergència residencial

Durant la presentació de la plataforma.
Durant la presentació de la plataforma. | Carles Fiter
13 de desembre del 2019
Milers de persones van ser desnonades després de l'esclat de la bombolla immobiliària fa uns 10 anys a Catalunya. Després d'aquest temps, la situació d'habitatge no ha millorat ni a l'Estat i ni a Catalunya. Així ho explica la nova plataforma per al dret de l'habitatge, que ha nascut a Vic.

En una presentació d'aquesta setmana al Casal Claret, van denunciar la situació d'emergència residencial a la ciutat: moltes persones tenen dificultats per accedir i obtenir un habitatge. En aquest sentit van reivindicar el dret a l'empadronament, l'habitatge i als subministraments (aigua, electricitat i gas). La plataforma té per objectiu vetllar per aquests drets i fa uns mesos que treballa en diverses estratègies per interpelar l'administració local i comarcal i grans tenidors.

Les demandes de la plataforma

Aquestes demandes o estratègies passen per iniciar converses am administracions o particulars de pisos buits; fer un cens per detectar els habitatges que no compleixen amb la funció social; obrir expedients sancionadors als grans tenidors de pisos buits; augmentar la borsa de treball; garantir i informar sobre els subministraments; o fer un seguiment, control i denúncia dels pisos ocupats per màfies.

Precisament, des de la plataforma denuncien l'existència de màfies organitzades que estafen sobretot als nouvinguts. Els revenen les claus de pisos que ja han estat ocupats. Un altre de les denúncies és el gran nombre de pisos buits a Vic. En dades del 2016, la plataforma remarca que hi ha prop de 700 pisos buits al centre històric i uns 2.000 arreu del municipi.

Una altra baula d'aquesta cadena de l'habitatge és l'empadronament. Des de l'entitat critiquen les dificultats per empadronar-se a Vic i insisteixen que és un dret universal. En aquest sentit expliquen que s'han trobat casos en què infants no han pogut escolaritzar-se fins a tres mesos després perquè les seves famílies no estaven empadronades. Això també va lligat a la contractació de serveis, ja que moltes d'aquestes famílies no es poden donar d'alta perquè no estan empadronats.

Una plataforma oberta

La plataforma està formada per diverses entitats: PAH (Plataforma d'Afectats per la Hipoteca), Càrnies en Lluita, Associació Tapís, Càritas Diocesana de Vic, Càritas Arxiprestal de Vic, Casal Claret, Òmnium Cultural, Comunitzant Osona, Soroll Femení, Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) i CDR. Des de la plataforma remarquen que està a oberta a altres associacions.
Arxivat a