Sobremunt impulsa un programa per atendre de forma personalitzada als veïns d'edat avançada

La iniciativa està dissenyada per l'Ajuntament i el Consorci del Lluçanès

Osona.com
11 de desembre del 2019
L'Ajuntament de Sobremunt ha impulsat un programa per atendre de forma personalitzada als veïns d'edat avançada. Es tracta del programa Xec-Servei que s'ha començat a desenvolupar des de principis d'octubre i té per objectiu prevenir situacions de risc socioeconòmic de persones soles o amb dificultats per portar a terme activitats de la vida diària.

Aquest programa ha estat dissenyat de manera conjunta amb el Consorci del Lluçanès, i consisteix en cofinançar entre el propi Ajuntament i les persones usuàries, serveis d’acompanyament a domicili relacionats amb les cures i l’assistència a la llar.

Tal com explica el Consorci en una nota, el programa també vol incentivar, a través de la col·laboració publicoprivada, el desenvolupament de la responsabilitat social de les empreses prestadores de serveis de proximitat, i alhora fomentar l’ocupació en aquest sector de serveis. El programa l’executa la cooperativa Cuidem Lluçanès, que es dedica a l’atenció i l’acompanyament a persones i organitzacions.

Un estudi previ

Prèviament es va realitzar un estudi de necessitats per tal d’adaptar i adequar els serveis a oferir als futurs usuaris. Després, des de l’Ajuntament van elaborar-se unes bases reguladores on es detallaven les condicions d’accés al programa i la forma de gestió relacionada.

L’experiència pretén també posar de manifest la necessitat de repensar la cura de qualitat de les persones grans o amb necessitats socioeconòmiques concretes a través de polítiques locals de proximitat, i buscar sistemes alternatius de finançament públic per donar resposta a realitats d’un entorn rural en risc de despoblament.

Arxivat a