Les Franqueses commemora els 40 anys de l'accident ferroviari de 1979

L'acte també ha estat una reclamació de millores per la R3

La placa en record de les víctimes de l'accident
La placa en record de les víctimes de l'accident | Ajuntament de les Franqueses
Osona.com
10 de desembre del 2019
Aquest divendres, 6 de desembre, s’han complert 40 anys de l’accident de ferrocarril de les Franqueses en què van morir 22 persones i més de 50 van resultat ferides. I aquest mateix dia, a l’hora aproximada del sinistre, cap a les quarts de deu del matí, s’ha fet un acte de commemoració, al carrer de Pau Casals, just al punt on va passar l’accident. L’Ajuntament franquesí ha organitzat aquest acte amb tres objectius: homenatjar les víctimes i supervivents -alguns dels quals van explicar el seu testimoni a Osona.com- i agrair la feina de totes les persones que van participar en les tasques de rescat, recuperar part de la memòria del municipi, i també reivindicar el desdoblament de la línia R3, una demanada històrica.

A l’acte hi han assistit víctimes i familiars; els alcaldes dels moment de les Franqueses, Ricard València, i de Granollers, Rafel Ballús; representants dels centres sanitaris que van atendre les víctimes; professionals que van treballar en les tasques de rescat i persones de les empreses properes al sinistre, que van ser les primeres a arribar al lloc dels fets. A més, hi ha hagut una gran representació dels alcaldes i alcaldesses del tram entre Montcada i Vic, el tram des d’on es reclama el desdoblament. "Junts farem més força per millorar un punt estratègic per comunicar comarques amb la ciutat de Barcelona. No pot ser que 40 anys després no haguem fet més curts els trajectes en els temps de durada, que qualsevol inclemència meteorològica o l’estat de la via continuïn provocant retards. En definitiva, no pot ser que 40 anys més tard continuem sense materialitzar les inversions necessàries per millorar un dels punts estratègics del país”, ha dit l’alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé, durant l’acte. “I és que des del món local, des d’administracions més properes, també hem de lluitar per la qualitat de les infraestructures que passen pel nostre territori. Jo els demano avui als alcaldes i alcaldesses presents que treballem conjuntament, que des del municipalisme, tots junts també tenim força”, ha afegit Colomé.
 

L'alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé, i el conseller Damià Calvet parlant amb alguns dels supervivents de la tragèdia Foto: Ajuntament de les Franqueses


L’alcalde de les Franqueses també ha fet menció a la feina de recuperació de memòria històrica que està portant a terme l’Ajuntament. “Aquest acte d’avui també és memòria històrica. I és que els fets importants, siguin positius o més tràgics com aquest que recordem avui, han de tenir un lloc a la nostra memòria. A la nostra memòria col·lectiva com a poble. Les Franqueses és un municipi amb cinc pobles i en cadascun d’ells té el seu passat. Nosaltres, des de les administracions, tenim la responsabilitat de vetllar per preservar tota la nostra història. Perquè un poble que no té passat, no pot tenir futur”, ha dit Colomé.

A l’acte també hi ha assistit el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que ha destacat la importància d’un acte com aquest 40 anys després de l’accident. Calvet també ha fet referència a les millores que s’han de fer la línia R3 per fer un pas endavant en les infraestructures del país.

Divendres també es va col·locar una placa commemorativa al carrer Pau Casals, en el tram comprès entre els carrers de Balmes i Congost, darrera de la plaça de l’Escorxador, que conté una placa amb el gravat següent: “En memòria de les víctimes de l’accident ferroviari que va tenir lloc en aquest punt el 6 de desembre de 1979. Les Franqueses del Vallès, desembre de 2019”. I és just en aquesta placa on es va fer una ofrena floral al final de l’acte.

La commemoració va comptar amb l’acompanyament musical de l’Escola Municipal de Música Claudi Arimany, que va interpretar tres temes.