El castellà dels alumnes d'Osona, a la cua

Les proves de competències bàsiques acrediten que, tot i que arreu els estudiants tenen més domini del català a primària, les diferències pràcticament s'anul·len a totes les comarques al final de l'ESO

Alumnes d'una escola d'Olot
Alumnes d'una escola d'Olot | Martí Albesa
Roger Tugas / Carles Fiter
03 de desembre del 2019
Actualitzat el 04 de desembre a les 9:20h
Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada comarca, es desplega el seu nom i les notes mitjanes a primària i secundària de la prova escrita de català, castellà i anglès, així com les diferències entre les notes de català i castellà i la seva variació. També es pot desplaçar o fer més o menys gran el zoom de la imatge.

La polèmica sobre el nou posicionament del PSC en relació a la immersió lingüística ha fet renéixer el debat sobre el nivell de coneixement de català i castellà a les escoles de Catalunya. Cal reequilibrar els pesos de cadascuna en determinats territoris per garantir un domini equiparable? Els resultats de les darreres proves de competències bàsiques en les dues llengües, però, acrediten que el sistema funciona.

Les proves de competències bàsiques del curs 2017-2018 reflecteixen que, si bé els resultats de primària sí que són susceptiblement millors en català que en castellà en determinades comarques, sobretot de Girona, Lleida o de la Catalunya Central [primer mapa], aquestes diferències es reduirien molt o fins i tot es capgirarien un cop acabada l'ESO [mapa inferior]. Una evidència conforme la immersió lingüística garantiria un domini equivalent en totes dues llengües.

El castellà dels alumnes de primària, a la cua

En el cas d'Osona se segueix aquesta tendència, però és de les comarques en què hi ha més diferència entre la nota mitjana del català i la del castellà. La supera en 7 punts: el català obté un 80 i el castellà un 73. En altres comarques de Catalunya també se supera aquesta diferència com el Pla de l'Estany (7,6), la Cerdanya, el Solsonès, el Ripollès o l'Aran.

A la secundària, castellà i català igualat

Quatre cursos més tard, en canvi, les diferències són molt petites i fins i tot a una quinzena de comarques la nota mitjana en castellà és lleugerament superior a la del català. En el cas de secundària, a Osona, la diferència es retalla en 0,6 punts: català 83,2 i castellà 82,6.

Les set comarques que millor nota obtenen de castellà en les proves de quart d'ESO, a més, són la Ribera d'Ebre, el Pla de l'Estany, el Maresme, el Berguedà, la Noguera, el Ripollès i la Garrotxa, per aquest ordre. Totes elles amb una presència important del català i, com s'ha comentat, el Pla de l'Estany és una de les que, a primària, presenta una diferència més notable de coneixements a favor del català. Al final de l'educació obligatòria, per tant, sembla que el domini igualitari de les dues llengües està força garantit -altra cosa és l'anglès, on algunes comarques flaquegen.
 

 
Arxivat a