L'equip de govern de Vic aprova sol un pressupost de 53,7 milions per al 2020

ERC i Capgirem hi voten en contra mentre que el PSC s'absté

El ple de Vic durant l'aprovació del pressupost
El ple de Vic durant l'aprovació del pressupost | Josep M. Montaner
03 de desembre del 2019
Actualitzat a les 20:38h
El darrer ple de l'any de l'Ajuntament de Vic va estar marcat per l'aprovació del pressupost per al 2020. Només va tenir el suport de l'equip de govern (JxCat), que té majoria (11 de 21 regidors). ERC i Capgirem Vic hi van votar en contra mentre que el PSC es va abstenir. Tots els tres partits van coincidir en la predisposició de l'equip de govern a l'hora de parlar, tot i el resultat final en la votació.

La regidora d'Hisenda Núria Homs va destacar que era un pressupost que s'ajustava "a les necessitats actuals" i complia els compromisos del programa electoral, així com un pla d'inversions "ambiciós, però realista". El pressupost per al 2020 és d'un total de 53.717.017,45 euros, en el qual s'augmenta un 5,25% el pressupost de despesa corrent, i en un 21,24% el pressupost d'inversions -en 9.812.410 euros-. L'endeutament se situa al 28,49%. D'altra banda, els ingressos pugen un 4,1% i representen el 87,25% del pressupost. La majoria d'ingressos provenen d'impostos directes, ingressos patrimonials o subvencions.

Homs va remarcar que una de les partides que més puja en despesa corrent és la de recursos humans, que respon a la puja de sous marcada per llei i la creació de noves places com la d'un arquitecte, cinc agents i un caporal de la Guàrdia Urbana de Vic, entre d'altres.
 
Cinc grans blocs

Homs va dividir el pressupost en cinc grans blocs. En primer lloc, en "una ciutat saludable", que contempla, entre altres, la inversió en equipaments esportius com el centre de tecnificació esportiva, el desplegament del pla estratègic de la bicicleta, la compra d'autobusos més sostenibles o la creació d'una estació de busos intermodal al sud de la ciutat.

En segon lloc, quant a "una ciutat de les persones", va destacar la Biblioteca Pilarín Bayés, les obres a l'ETC o la rehabilitació d'habitatge i adquisició de vivendes. En tercer lloc, va remarcar l'accessibilitat de la ciutat amb serveis de qualitat amb projectes com la reurbanització de carrers, la segona fase de l'Eixample Morató o un aparcament de camions al polígon.
 

Núria Homs, durant el ple Foto: Josep M Montaner

 

Durant el ple de Vic. Foto: Josep M Montaner


En quart lloc, va destacar "una ciutat del coneixement i de progrés econòmic", amb una inversió en les escoles bressol, l'aposta per la tarifació social, un laboratori d'experimentació o les Adoberies. I finalment, una administració oberta al ciutadà, amb una inversió al web municipal, aplicacions informàtiques o projectes TIC diversos.

Prioritats "antagòniques" entre JxCat i ERC

Des d'ERC, Josep Lluís Garcia apuntava que no s'havien arribat a acord perquè les prioritats entre dos partits eren "antagòniques". Va posar d'exemple la creació de l'estació intermodal al sud de la ciutat, la poca inversió en el carril bici, el centre de tecnificació esportiva, i la manca d'inversió -encara que fos per promocionar- pel Mercat Municipal de Vic.
 
D'altra banda, Garcia va preguntar a l'equip de govern si els mereixien confiança, ja que alguns dels projectes proposats pels republicans estan molt a prop dels de JxCat, com un institut d'humanitats i pensament crític o el projecte de residu 0. En aquest sentit, va llistar les prioritats dels republicans com són un pavelló esportiu al sud de Vic, un centre cívic al Sucre o instal·lacions fotovoltaiques.

Garcia va alertar a l'equip de govern que tot i que tenen majoria absoluta, la resta de partits també representen els ciutadans de Vic. Per això va reclamar que "de tant en tant el cinquè premi".

Josep Lluís Garcia, durant el ple Foto: Josep M Montaner

 

Pere Freixa, durant el ple de Vic. Foto: Josep M Montaner


La base del pressupost de Capgirem

Per Capgirem Vic, el pressupost és una oportunitat per fer front a les desigualtats i a la fragmentació de la ciutat, i el presentat aquest dilluns, no estaven plantejats des d'aquesta base. Així ho explicava Pere Freixa, remarcant que hi ha havia dos projectes més en els quals no estaven d'acord, com la urbanització del Graell o "la nul·la iniciativa" per fer front a l'emergència climàtica.

També va llistar altres esculls per donar el "sí" als pressupostos, com la projecció de l'estació intermodal per final de mandat, la gestió d'una empresa externa pel servei de neteja, el donatiu el Club Patí o l'increment d'efectius en agents de Guàrdia Urbana i només un agent cívic. A més, va destacar les propostes que Capgirem havia fet, com la reutilització dels llibres escolars, i que no s'hi contemplaven.

Abstenció del PSC

Per la seva banda, la regidora socialista Carme Tena va remarcar que algunes de les seves propostes estaven contemplades en el pressupost, però va mostrar la seva preocupació perquè no es recollia el foment de l'habitatge públic, la lluita contra el canvi climàtic, una poca inversió per les escoles públiques, poc suport a les entitats locals, o cap ajut per al mercat municipal. "No és cap pressupost progressista, però com que s'han tingut en compte algunes de les peticions, votarem abstenció", concloïa.
 

Carme Tena, al ple de Vic. Foto: Josep M Montaner
 

L'alcaldessa Anna Erra, al ple de Vic. Foto: Josep M Montaner


L'alcaldessa Anna Erra va cloure la votació remarcant que s'havia demostrat "maduresa política per parlar i buscar consens". "Tenim el compromís de portar a terme el nostre projecte polític, fet que no vol dir que no escoltem l'oposició", afegia, remarcant que els hauria agradat enriquir-lo amb les propostes de la resta de grups polítics.

Dels 11 dictàmens que es van presentar, se'n van aprovar 7 per unanimitat. Entre aquestes destaca la proposta que es va entrar d'urgència sobre la modificació de crèdits. Amb la dissolució de l'empresa SermuVic ha quedat un romanent de 402.000 euros que es reinvertiran en la compra i pagament d'adquisició de les dues Adoberies, que l'Ajuntament tenia previst.

Capgirem pregunta sobre el cas VicVerd

Entre els precs i preguntes, va destacar la pregunta de la regidora de Capgirem Carla Dinarès a l'equip de govern sobre les demandes contra VicVerd per l'accident mortal del 2018, que avançava Osona.com la setmana passada. Dinarès va demanar explicacions a l'Ajuntament "davant la gravetat del cas" i va recordar que ja es va desfrenar un altre vehicle que va acabar xocant contra una botiga.

"Perquè no es considera un accident laboral si va passar en hores de feina en una empresa mixta participada per l'Ajuntament i el vehicle es va desfrenar? Per què donaven informació incompleta quan ho demanaven càrrecs electes? Han pres mesures per garantir que l'empresa fa un control exhaustiu dels vehicles i del sistema de frens?", preguntava la regidora.

"És un assumpte delicat i no veiem bé convertir els mitjans de comunicació i aquesta sala en un lloc per discutir i dirimir el que va passar", li contestava el regidor Albert Castells. "Inspecció de Treball va determinar i va eximir l'empresa de tota responsabilitat", afegia, remarcant que seguiran el procés i donaran la informació necessària quan el jutge ho requereixi.
 

Albert Castells, al ple de Vic. Foto: Josep M Montaner

 

Maria Balasch, al ple de Vic Foto: Josep M Montaner
 

Joan Coma, al ple de Vic. Foto: Josep M Montaner

Arxivat a