Demanda contra VicVerd per l'atropellament mortal d'un treballador el 2018

La família acredita el mal estat del vehicle i demana responsabilitats a l'empresa mixta i a l'asseguradora que neguen que fos un accident laboral

L'atropellament mortal al carrer de la Riera de Vic, el passat març de 2018
L'atropellament mortal al carrer de la Riera de Vic, el passat març de 2018 | NacióDigital
29 de novembre del 2019
Actualitzat a les 12:26h
La tarda del 29 de març de 2018, Dijous Sant, es va produir un accident mortal a Vic. Dos operaris de VicVerd feien la recollida del vidre al carrer de la Riera i el vehicle es va desfrenar -pel desgast del fre de mà- en un dels trams de més pendent. Els dos treballadors van intentar aturar-lo i, malauradament, un d'ells va morir atropellat. Era Lluís Barnolas, veí de Vic i de 57 anys, que treballava a l'empresa des dels seus inicis. L'altre operari va resultar ferit.

La família de Barnolas ha iniciat tres demandes contra l'empresa i també contra l'asseguradora del vehicle. Tal com explica el seu advocat Miquel Mitjans a Osona.com, els familiars demanen responsabilitats perquè se'ls nega que fos un accident laboral. En aquest sentit, també fan saber que el vehicle accidentat (Piaggio amb matrícula 9256-GZV) no complia els requisits per circular.

El fre de mà, sense revisar

En la documentació, a la qual ha tingut accés Osona.com, no queda constància de cap revisió ni manteniment de la palanca del fre de mà, que va provocar la desfrenada del camionet, almenys des del 2016. Així ho remarca l'advocat de la família: "No es van fer les revisions pertinents en la mecànica del fre de mà". "Tenia gairebé totes les dents desgastades", destaca.

En aquest sentit, afegeix que el vehicle representava un perill, sobretot per l'orografia de la ciutat, i l'accident "tard o d'hora hagués passat". "En Lluís va intentar evitar una catàstrofe", explica l'advocat, remarcant que al final de la baixada del carrer hi ha la plaça Gaudí, un punt de trobada per a molts ciutadans.
 

L'ambulància al carrer de la Riera de Vic. Foto: Joan Parera


Mitjans remarca que, en el moment de l'accident, el camionet feia uns 10 anys que circulava per la ciutat i tenia més de 7.000 quilòmetres acumulats. "Feia una mitjana de 50 quilòmetres diaris pel barri antic amb aturades en les quals s'havia d'accionar el fre de mà nombroses vegades al dia", especifica.

Actualment, doncs, hi ha tres demandes judicials en procés: dues en l'àmbit laboral, per falta de mesures de seguretat pel mal estat de vehicle i indemnització; i una en l'àmbit civil, per l'assegurança del vehicle. En un primer, la família va iniciar un procés de conciliació, que l'empresa no va acceptar.

Decepció amb l'empresa i l'Ajuntament de Vic

"La família està decepcionada perquè sembla increïble que ni VicVerd, i indirectament l'Ajuntament de Vic, no hagi entrat a valorar aquesta situació", explica l'advocat. En aquest sentit, apunta que l'Ajuntament no té cap responsabilitat directa, però que el camionet que circulava per la ciutat "estava en una situació deplorable". En aquest sentit, opina que s'hauria "d'exigir a totes les empreses participades o contractades un mínim de garanties de seguretat", sobretot dels vehicles més antics.

VicVerd és una empresa municipal mixta. Hi ha tres accionistes: SermuVic, l'empresa de l'Ajuntament de Vic que gestiona els serveis de la ciutat i actualment està en liquidació, amb 228 participacions (49%); l'Associació Sant Tomàs PARMO-TAC Osona amb 197 participacions (42,4%); i Recollida & Reciclatge, SL amb 40 participacions (8,6%).

Osona.com s'ha posat en contacte amb VicVerd i l'Ajuntament, que han declinat fer cap comentari al respecte.

La informació del vehicle, demanada al ple

La informació sobre la revisió del vehicle accidentat s'ha aconseguit via judicial. És cert, però, que des de la CUP de Vic es va requerir a l'Ajuntament de Vic en reiterades ocasions. Primer ho va fer a través dels precs i preguntes d'una sessió plenària, demanant per la seguretat de tota la flota de vehicles de les empreses de serveis que treballen a Vic; i després a través d'instàncies per conèixer en concret la revisió del vehicle accidentat. La formació va denunciar "ocultació d'informació" i l'equip de govern va remarcar que no es facilitava la informació perquè estava sota investigació judicial.
Arxivat a