Una xarxa assistencial detectarà persones en situació de pobresa o solitud a Vic

La quarta edició del projecte "Vic Ciutat Cuidadora" vol fomentar un circuit per detectar la vulnerabilitat en l'etapa del final de la vida

«Vic Ciutat Cuidadora» arriba a la 4a edició
«Vic Ciutat Cuidadora» arriba a la 4a edició | Aj. de Vic
Redacció
27 de novembre del 2019
Ha arrencat la quarta edició del projecte "Vic Ciutat Cuidadora", que té per objectiu millorar les actituds socials i culturals envers una malaltia avançada i el final de vida, a més de promoure el suport social i la qualitat de vida a les persones que ho pateixen. La novetat més destacable d'aquesta edició és l'arrencada del circuit assistencial, que permetrà detectar persones vulnerables, pobresa, solitud des de qualsevol vessant, com poden ser les associacions de veïns, entitats o centre de salut de la ciutat, i a qui li pugui ser d'ajuda un voluntari per poder acompanyar-lo en aquest moment final de la vida per tenir una mort digna i en pau.

Durant la roda de premsa de presentació, la coordinadora de la Creu Roja, Mar Espadaler, va detallar el funcionament del nou circuit de derivacions en què primer hi ha una identificació de la demanda, que pot venir de les àrees d'atenció bàsiques de serveis socials, dels centres de salut, o fins i tot de la comunitat (entitats, associacions de veïns...).

El següent pas és la valoració de la persona candidata, a qui se li explicarà el projecte i que signa, si és el cas, una sol·licitud de servei d'acompanyament i un consentiment informat, i l'usuari decideix de quina entitat vol rebre el suport (Creu Roja o Associació Amics de la Gent Gran). A continuació, el referent del cas, que pot ser de Serveis Socials o del centre de salut, es posa en contacte amb l'entitat escollida, i té lloc un primer contacte i seguiment. Finalment, en acabar el servei, l'entitat col·laboradora envia una fitxa de tancament al referent del cas i al programa. "Aquesta setmana ja tenim programada la primera visita domiciliària amb una persona referent del cas del CAP Vic Nord", anunciava Espadaler.

Un programa centrat en les persones

Durant la presentació, la regidora de Benestar i Família, Núria Homs, destacava la importància del projecte per a la ciutat, ja que se centra en la persona i reivindicava el paper de les cures perquè en moltes etapes de la vida "som totalment dependents" i és un fet que cal tenir en compte tant en l'àmbit personal com en l'institucional.

Per la seva banda, el director de la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC, Dr. Xavier Gómez-Batiste, remarcava que el projecte té uns valors centrats en les persones especialment vulnerables i que la clau de l'èxit del projecte és el lideratge compartit d'una institució acadèmica i l'Ajuntament de Vic, acompanyat també de les organitzacions col·laboradores.

El programa té un doble objectiu. El primer, en l'àmbit cultural, vol generar un canvi d'actitud cap al final de la vida a través de sessions informatives, formatives, culturals amb alta participació social i d'entitats. El segon, centrat en acompanyar les persones en l'etapa final de la vida, també en condicions de solitud i pobresa, gràcies a la tasca del voluntariat i d'un circuit de derivacions molt ben estructurat, i que "garanteix la qualitat de l'atenció i els drets de les persones ateses", apuntava Gómez-Batiste.

A Catalunya, es calcula que l'1,5% de les persones pateixen malalties cròniques avançades que causen el 75% de les morts. Aquestes situacions generen, d'una banda, necessitats físiques, psicològiques, espirituals i socials, causen patiment en pacients i famílies i l'altra, provoquen gran necessitat i demanda d'atenció, especialment quan es combinen malalties avançades i necessitats de caràcter social, com la solitud o la pobresa. Davant de situacions de gran vulnerabilitat, hi ha experiències que han donat gran resultat amb suport social. Tanmateix, cal promoure actituds i comportaments socials de suport, solidaritat i compassió envers persones en situacions d'extrema vulnerabilitat.

El programa "Vic, Ciutat Cuidadora", pioner a l'Estat, ha generat l'interès d'altres ciutats de Catalunya, i moltes d'elles participaran en el taller "Com dissenyar, implementar i avaluar programes de ciutats cuidadores", que tindrà lloc els propers 13 i 14 de desembre.
Arxivat a