El projecte d'un segway guanya el premi Vicenç Fisas de La Farga

L'estudiant de mecatrònica de la UVic-UCC Arnau Mas s'emporta. 2.000 euros per dissenyar i construir l'aparell

Arnau Mas i Mathilde Lévêque amb Oriol Guixà, Anna Sabata i Sergi Grau
Arnau Mas i Mathilde Lévêque amb Oriol Guixà, Anna Sabata i Sergi Grau | La Farga
Redacció
27 de novembre del 2019
Actualitzat a les 14:23h

La Fundació La Farga ha fet entrega del premi Vicenç Fisas i Comella valorat en 2.000 euros a Arnau Mas, de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). L'estudiant d'enginyeria mecatrònica de la Facultat de Ciències i Tecnologia ha estat guardonat en la 6a edició dels premis pel seu treball de final de grau "Disseny i construcció d'un segway".

Segons Mas, el disseny i la construcció del segway requereix d'una "disparitat de coneixements tant en l'àmbit mecànic, elèctric i electrònic, com en programació i inclús en matemàtiques". L'estudiant de mecatrònica afirmava que aquest treball que ha suposat un repte personal li ha servit per consolidar tots els coneixements adquirits al llarg del grau i guanyar-ne un munt de nous i aprendre que la feina ben feta sempre té recompensa.

Al premi hi poden optar tots els estudiants que han obtingut un excel·lent en el seu treball de final de Grau, sigui quina sigui la disciplina que estudiïn. Un dels requisits per guanyar-lo és que el treball reflecteixi els tres valors que promou la Fundació La Farga: coneixement aplicat al desenvolupament social, creativitat com a base per a la innovació i el progrés i consciència per la cura i la sostenibilitat de l'entorn.

Menció especial per un treball sobre la distròfia muscular

D'altra banda, el patronat de La Fundació i membres del jurat van fer una menció especial al treball de l'estudiant de fisioteràpia Mathilde Lévêque, que planteja l'efectivitat d'un sistema de realitat virtual en pacients joves que pateixen distròfia muscular de Duchenne. Aquesta malaltia genètica i hereditària es caracteritza per una degeneració progressiva i debilitat de la totalitat dels músculs del cos. Lévêque assegurava que el projecte vol donar resposta a un problema de salut que afecta bona part de la població i confia poder-lo portar a terme durant la seva carrera professional.

L'acte va comptar amb la presència d'Oriol Guixà, president de la Fundació La Farga, Anna Sabata, secretària general de la UVic-UCC, i Sergi Grau, degà de la Facultat de Ciències i Tecnologia de la Universitat. Guixà va destacar la qualitat dels treballs presentats i va encoratjar als premiats a compartir el seu coneixement, ja que com diu Guixà, "l'únic que realment es pot donar a algú és la formació, que és quelcom que queda dins la persona per sempre."