UVic-UCC

Un projecte de recerca de carnívors, primer Premi Guilleries

El guardó de 5.000 euros de la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar investigarà la distribució i abundància d'espècies del territori

per Redacció , 22 de novembre de 2019 a les 15:55 |
Models de parany utilitzats per capturar micromamífers | UVic-UCC
Un projecte de recerca sobre l’estat de les poblacions d’animals carnívors de les Guilleries ha estat el guanyador del Premi Guilleries, que atorga la Càtedra interuniversitària de l'Aigua, Natura i Benestar. Impulsada per l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, la UVic-UCC i la Universitat de Girona (UdG), i conjuntament amb el Consorci de l’Espai Natural Guilleries-Savassona, la Càtedra va convocar aquests guardons per primera vegada el juny passat, amb l’objectiu de promoure la recerca sobre el patrimoni natural i cultural d’aquesta zona. 

El projecte premiat el desenvoluparà un grup d’investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Lleida i la Universitat Blanquerna, amb la col·laboració d’exestudiants del grau en Biologia de la UVic-UCC dirigits per Xavier Soler Muñoz, geògraf especialitzat en ordenació del territori i medi ambient. El seu treball se centrarà a conèixer la distribució i l’abundància d’espècies de carnívors de les Guilleries, combinant les tècniques del trampeig fotogràfic i del trampeig de micromamífers per estudiar les seves interaccions amb les preses. Aquests tipus d’animals són una peça important dels ecosistemes perquè exerceixen de reguladors naturals de les poblacions d’altres espècies i actuen com a indicadors de l’estat en què es troba l’ecosistema.   


En aquesta primera convocatòria del premi s’hi han presentat un total de quatre propostes de temàtiques molt diferents, que van des de l’estudi dels boscos de ribera fins a l’anàlisi de la identitat rural o l’arrelament i renovació territorial a la zona. Segons el jurat, totes les propostes presentades tenien un nivell científic destacable. 

Incentivar la recerca en aigua, territori i biodiversitat


La recerca que vol incentivar el premi se centra en tres línies de treball diferenciades: l’aigua, el territori i la biodiversitat. Els investigadors guardonats rebran una dotació de 5.000 euros per desenvolupar el seu treball –la meitat, a l’avançada– i tindran un període màxim d’un any a partir de la data de la concessió per dur-lo a terme. Finalment, el treball veurà la llum en el marc d’una col·lecció de publicacions d’aquesta càtedra.

El Premi Guilleries s’afegeix a la convocatòria d’ajuts per a treballs de recerca d’estudiants de batxillerat que la Càtedra de l’Aigua impulsa des de fa tres anys. Amb aquest segon guardó fa un pas més enllà per aprofundir en la recerca mitjançant treballs d’investigació més profunds i complets en el territori de Les Guilleries. Aquesta iniciativa servirà per potenciar la voluntat de la Càtedra de l’Aigua de desenvolupar un model de gestió territorial sostenible en el marc d’aquest espai natural.

 

Participació