El TSJC ara dona la raó a Sant Julià de Vilatorta i no haurà de pagar a Calldetenes per la Font d'en Titus

El tribunal corregeix la sentència i endossa el conflicte a la Generalitat de Catalunya

La Font d'en Titus.
La Font d'en Titus. | Carles Fiter
18 de novembre del 2019
Una nova sentència se suma al llarg litigi entre l'Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta i el de Calldetenes per la urbanització de la Font d'en Titus. Ara, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha emès una nova resolució que anul·la la que condemnava a Sant Julià a pagar 652.695,20 euros a Calldetenes, més interessos de demora (que s'enfilava a uns 100.000 euros), en concepte de la reclamació de la divisió de béns i drets derivada del Decret 250/200 que determinava la segregació de la urbanització de Calldetenes.

D'aquesta manera, el TSJC revoca la sentència del passat setembre de 2017 i dona la raó a Sant Julià que havia presentat un recurs. En altres paraules, Sant Julià no haurà de pagar els costos d'urbanització que va fer Calldetenes a la Font d'en Titus, abans que se'n determinés la propietat.

A més, el TSJC endossa el conflicte a la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, a la sentència, a la qual ha tingut accés Osona.com, remarca que l'Ajuntament de Calldetenes hauria d'haver acudit al Departament de Governació "en demanda d'un pronunciament que posés fi a la via administrativa, sense perjudici de la ulterior via judicial", ja que és qui té competència per formular la divisió patrimonial.

S'estima doncs el recurs de Sant Julià, ja que Calldetenes s'hauria atorgat unes "facultats d'autotutela" per les quals no tenia competència.

Un litigi etern

Els antecedents es remunten el 1990, quan la Direcció General d'Administració Local (DGAL) de la Generalitat de Catalunya va impulsar una alteració de límits de termes a quatre bandes, a Taradell, Santa Eugènia de Berga, Calldetenes i Sant Julià. Aleshores cada poble va cedir una zona al poble adjacent. L'alteració d'aquests termes, però, no es va fer al mateix temps, és a dir, la Generalitat va fer decrets parcials. Quan va ser el torn de la cessió de Calldetenes de la Font d'en Titus a Sant Julià, l'Ajuntament de Calldetenes es va resistir a cedir la zona i va començar a urbanitzar-lo.

El 1995, sortia publicat al DOGC el decret que declarava que la Font d'en Titus passava a formar de Sant Julià, però les obres ja estaven començades. A partir d'aquí va començar el litigi legal entre els dos ajuntaments, que a dia d'avui, encara dura. I no fa l'efecte que s'acabi aviat. Fa més d'una vintena d'anys que dura.