Sant Julià de Vilatorta remodela el parc de les Set Fonts

"La rehabilitació és molt respectuosa amb l'obra de Miquel Pallàs" explica la regidora Montse Piqué

La glorieta del parc de les Set Fonts a Sant Julià de Vilatorta, aquest estiu
La glorieta del parc de les Set Fonts a Sant Julià de Vilatorta, aquest estiu | Josep M. Montaner
13 de novembre del 2019
Aquesta setmana han començat les obres de restauració del parc de les Set Fonts a Sant Julià de Vilatorta. És un dels indrets més emblemàtics del municipi, que combina els elements naturals i la pedra. L'obra va ser dissenyada per Miquel Pallàs el 1933.

Gairebé 90 anys després, aquesta insígnia vilatortina es remodelarà. En declaracions a Osona.com,la regidora d'Urbanisme Montse Piqué explica que els treballs consisteixen en la rehabilitació del parc, l'edifici de l'antic escorxador i l'adequació de l'aparcament. Els treballs tenen un cost de 200.000 euros i estan subvencionats per la Diputació de Barcelona. Està previst que finalitzin l'abril de 2020.

Una rehabilitació respectuosa amb Pallàs

"La rehabilitació del parc és molt respectuosa amb l'obra de Miquel Pallàs", apunta Piqué, remarcant que es netejarà bé la pedra (parets i coronaments) en alguns casos i es consolidarà aquells espais que s'han trencat, com algunes lloses. En aquest sentit, la regidora explica que es notarà l'actuació en les escales d'accés al parc, algunes de les quals tenen graons trencats o són de formigó.
 

El parc de les Set Fonts, aquest estiu. Foto: Josep M. Montaner


D'entre les actuacions, també destaca la renovació de la glorieta (amb algunes de les anelles de formigó trencades) i la recuperació d'una pèrgola. En aquest darrer cas, la regidora explica que originalment "hi havia uns perfils de fusta" amb plantes, que amb el temps s'han anat degradant i desapareixent. "Intentarem repetir-ho", afegeix. D'altra banda, també es farà una rampa per accedir a la font del peix.

Una intervenció paisatgística

"És una reforma que dona molta importància al paisatgisme", destaca Piqué. En aquest sentit, especifica que hi haurà dues dunes centrals que s'enjardinaran, es plantaran altres arbres adequats pel lloc i se'n tallaran dos o tres.

Tot i això, "el que impactarà més visualment serà la bassa", afegeix la regidora, remarcant que es traurà la tanca perimetral actual i es farà un paviment amb 15 centímetres de profunditat -seguint els paràmetres de seguretat-. Serà un espai accessible i "això permetrà que es vegi millor el cicle de l'aigua, que surt de les set fonts, passa pel canal de la paret i arriba fins la bassa", concreta.
 

Així serà el parc de les Set Fonts Foto: Aj. de Sant Julià de Vilatorta


L'antic escorxador, en un espai polivalent

Piqué explica que l'antic edifici de l'escorxador es rehabilita amb obres de consolidació de l'edifici, a més de rehabilitació de l'interior, i s'adequa per una sala polivalent. "Hem de suposar que és per l'Esplai Serrallonga, però s'adequa d'una manera que es pot destinar a una altra cosa per un dia en concret", afegeix.

D'altra banda, també es plantarà vegetació "per donar més consistència i separar bé la zona d'aparcament amb el parc". A l'aparcament és on s'actuarà en menor mesura. Es farà una intervenció important pel que fa a sanejament d'aigües, ja que hi havia un problema amb la recollida.

Una rehabilitació adaptada a la subvenció

Piqué explica que es poden fer moltes intervencions al parc de les Set Fonts i que, per això, s'ha adaptat la rehabilitació a la subvenció. "Tenim moltes ganes de fer-hi coses, però ho tenim pensant per altres fases", afegeix. Aquestes fases, que no estan concretades en cap estudis, passarien, per exemple, pel trasllat del bar o la consolidació de la Ruta dels Molins allargant-la fins al castell de Bellpuig.