El Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC aconsegueix triplicar el finançament en cinc anys

Els investigadors han participat en una quinzena de projectes europeus, dels quals en coordinen quatre

Roda de premsa de balanç dels cinc anys del centre tecnològic BETA
Roda de premsa de balanç dels cinc anys del centre tecnològic BETA | ACN
Osona.com
12 de novembre del 2019
El Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC ha experimentat un creixement notable en només cinc anys de vida. Des dels seus inicis el 2014, amb uns ingressos inferiors a 200.000 euros i un grup reduït d'investigadors, s'ha passat el 2018 a uns ingressos totals de prop de 700.000 euros i una quarantena de treballadors. La previsió total pel 2019 superarà l'1,3 MEUR i pel 2020 s'espera arribar als 2 MEUR. El director del centre, Sergio Ponsá, ha explicat que tot i les bones xifres l'objectiu del centre no és "créixer per créixer". "Ara volem consolidar el model i potenciar la qualitat dels resultats i l'excel·lència", ha afegit. En tots aquests anys, el centre BETA ha participat en una quinzena de projectes europeus, dels quals n'ha coordinat cinc, en àrees tan diverses com la gestió de residus o la descontaminació de les aigües fluvials.

El director del Centre Tecnològic BETA, Sergio Ponsá, ha destacat que en cinc anys el centre ha aconseguit "resultats molt exitosos". A partir d'ara, el repte és intentar que el centre sigui viable i pugui continuar per fer "més recerca de qualitat". Com a punt fort, el BETA destaca en l'àmbit de tecnologies ambientals i tractament de residus. Ponsá també ha destacat que la línia d'ecologia aquàtica i terrestre representa "una línia molt tecnificada" que és propera al mercat i té interès per a la indústria. Un altre camp d'expertesa important pel territori on s'ubica el BETA es el de sistemes agroalimentaris. 

El creixement del centre BETA d'aquests anys també ha anat lligat en proporció a la quantitat d'investigadors que hi treballen. "Hem aconseguit captar talent d'arreu", ha explicat Sergio Ponsá. De països tan diferents com l'Iran, la Xina, Estats Units o Colòmbia. "Aquesta multiculturalitat també ens fa ser molt més competitius", ha afegit. 

Segons el director, la recerca i la innovació de qualitat "passen per ser col·laboratives amb entitats punteres i que gaudeixin de posició a nivell internacional". D'aquesta manera, els seus projectes a nivell internacional en àmbits d'expertesa que dominen i que alhora capta talent d'arreu, també ajuda a millorar la competitivitat de les empreses del territori amb qui col·laboren. "Sempre que podem intentem anar de la mà amb empreses del territori perquè això augmenta l'impacte territorial", ha assenyalat Ponsá. 

La seva presència en clústers i les col·laboracions amb els diferents departaments de la Generalitat, els ha obert portes amb organismes europeus o partners de gran envergadura. En aquests cinc anys han participat en una quinzena de projectes europeus, dels quals el BETA n'ha coordinat cinc, quatre en l'actualitat. "Això ens està convertint en un referent mundial per la nostra expertesa", ha afegit el director. 

La subdirectora del centre, Laia Llenas, ha aprofitat la presentació del balanç dels cinc anys per explicar els projectes estratègics que ara mateix té entre mans el centre tecnològic. En col·laboració amb altres països europeus, el Centre BETA de la UVic-UCC està immers en un projecte per intentar reduir l'impacte ecològic dels rius provocat per l'abandó miner que els contamina. El projecte té interès a nivell europeu, ja que es tracta d'un territori que compta amb més de 3.000 mines abandonades. A tall d'exemple, un altre dels projectes estratègics no només amb socis europeus sinó també amb països de l'arc mediterrani és la cerca d'una nova fórmula que permeti gestionar residus orgànics urbans a través del compost. A Osona hi haurà dues proves pilot en dos municipis que també es replicarà en altres ciutats d'arreu de la Mediterrània. 
 

La subdirectora del centre BETA, Laia Llenas Foto: ACN

Arxivat a