La Guàrdia Civil deté a Vic el secretari general de l'Esport per suposada malversació

L'han detingut juntament amb una exregidora del PDECat

Gerard Figueras, secretari general de l'Esport de la Generalitat
Gerard Figueras, secretari general de l'Esport de la Generalitat | Jonathan Oca
NacióDigital
12 de novembre del 2019
La Guàrdia Civil ha detingut aquest matí a Vic el secretari general de l'Esport, Gerard Figueras en una operació per suposats desviaments de fons de la Generalitat en l'àmbit esportiu a entitats properes a CDC. L'institut armat, que actua per ordre judicial, escorcolla la seu de la secretaria general de l'Esport, a Esplugues de Llobregat, a més del pis de Figueras a la capital d'Osona.

Hi ha un total de quatre detinguts en el marc d'una operació per presumptes delictes de malversació de fons públics, prevaricació i tràfic d'influències per suposada concessió fraudulenta de subvencions públiques procedents de l'organisme. Entre els detinguts també hi ha l'exregidora del PDECat a l'Ajuntament de Barcelona Maite Fandos, que va desenvolupar les seves funcions en l'àmbit esportiu en l'etapa de Xavier Trias com a alcalde.

Segons ha explicat l'advocat defensor de Figueras, Francesc Sànchez, es tracta d'una investigació sobre les subvencions a la Unió de Federacions Esportives Catalanes (UFEC) i el Canal Olímpic, l'apoderat del qual també ha estat detingut.

Fundacions en el punt de mira

Segons Sànchez, no hi ha "base" per a la presó provisional o altres mesures cautelars. L'operació ha estat ordenada pel jutge de l'Jutjat d'Instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, que considera que entre les entitats beneficiàries d'aquestes subvencions estarien presumptament les fundacions Catmón i Igman, properes a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC)

Aquestes fundacions ja van ser escorcollades el maig del 2018 per ordre judicial. Segons Sànchez, la documentació que tenen, per ara, no parla d'Igman. La defensa està pendent de veure com evoluciona l'operació per avaluar-ne tots els detalls.

La versió del PDECat

En un missatge al Twitter, el president del PDECat, David Bonvehí, ha desmentit qualsevol implicació en fets de malversació ni vinculacions amb trames irregulars: "Som un partit transparent que combat les males pràctiques", ha assegurat.

"El PDECat reitera que no té res a veure amb cap pràctica de finançament irregular i que no hi ha ni hi pot haver mai cap prova que pugui implicar directament o indirectament el partit en cap pràctica irregular o sospitosa de finançament il·legal. El PDECat és extremadament escrupolós amb el seu finançament i compleix rigorosament amb la llei de finançament dels partits polítics i els estatuts i les normes de transparència i bon govern del partit que encara van més enllà", han destacat en un comunicat.