Eliminat un niu de vespa asiàtica a Centelles

El va detectar una alumna de l'escola Xoriguer

Durant la retirada del niu a Centelles
Durant la retirada del niu a Centelles | Aj. de Centelles
Osona.com
12 de novembre del 2019
El passat 4 de novembre es va eliminar un niu de vespa asiàtica a Centelles. Tal com explica l'Ajuntament, es va trobar prop de l'escola Xoriguer, en un dels pollancres de la zona, al carrer dels Hostalets. Per treure'l es va utilitzar la tècnica de disparar projectils d'un potent insecticida congelat amb una escopeta d'aire comprimit. Un cop incrustat al niu, es fon i mata les vespes.

Va ser una alumna de l'escola qui va detectar el niu, que estava ocult entre les branques més altes de l'arbre. Ella va comentar-ho amb la seva família, que va passar l'avís a l'Ajuntament. En aquest sentit, el consistori agraeix la col·laboració i recorda la importància d'avisar quan es detecti un possible niu.

La vespa asiàtica és una espècie invasora que és una amenaça per a les abelles i altres insectes que caça en gran quantitat per alimentar les seves larves. La vespa s’acostuma a posar davant del niu de les abelles (a les caixes), i no deixa tornar els insectes que tornen amb mel. Les agafen al vol, les maten i s'emporten el cos per alimentar les seves larves de vespa. Això provoca que les abelles deixin de sortir del niu i, per tant, es morin fins a quedar-se sense reserva. Llavors la vespa entra i acaba exterminant tot el niu d’abelles.

La vespa asiàtica és una espècie oriünda del sud-est asiàtic que s'està estenent per Europa des de la seva arribada accidental a França el 2004. A Catalunya, la introducció es va produir l'any 2012 des de les comarques gironines.
 

Una vespa velutina i una abella, a sobre una moneda de 2 euros Foto: Ernest Francolí

Arxivat a