JxCat recupera la victòria a les espanyoles a Osona

ERC li trepitja els talons com a segona força a la comarca i la CUP irromp amb força

Col·legi electoral Pompeu Fabra a Manlleu, diumenge al matí
Col·legi electoral Pompeu Fabra a Manlleu, diumenge al matí | Adrià Costa
10 de novembre del 2019
Actualitzat el 12 de novembre a les 10:56h
Junts per Catalunya (JxCat) ha guanyat les eleccions espanyoles a Osona. D'aquesta manera, els postconvergents recuperen la victòria a la comarca després de perdre-la en els darrers comicis en clau espanyola. La formació ha obtingut un total de 26.003 vots al congrés dels diputats. A darrere seu, s'hi troba ERC amb 24.550 vots, trepitjant-li els talons.

Els republicans van guanyar a les passades espanyoles i municipals, però JxCat va arrasar a les europees. La participació ha baixat uns 5 punts respecte al 28-A, tot i que és de les més altes. Els republicans han estat la primera força a Catalunya en un resultat històric de l'independentisme.

La CUP irromp amb força

Una de les novetats dels comicis era l'entrada de la CUP a la cursa electoral en àmbit espanyol. A més recollir els 4.783 vots de Front Republicà que es va presentar el 28-A, els anticapitalistes han irromput amb força amb i han aconseguit 10.169 vots. Han guanyat en municipis com Lluçà i Sobremunt (on han empatat amb ERC). 

Darrere la CUP s'hi troba el PSC (8.346), En Comú Podem (5.770), PP (2.499), VOX (2.356) i Ciutadans (1.933). La formació taronja és la que treu els pitjors resultats a Osona (perd uns 2.500 votants), així com també els socialistes (uns 2.300) o els comuns (550). D'aquesta sagnia de Ciutadans se'n beneficien el PP (que en suma uns 660) i VOX, que n'afegeix gairebé 900.

Vic, a mans de JxCat

JxCat ha recuperat la condició de primera força a Vic en les eleccions espanyoles. Els postconvergents s'han imposat en 1.219 vots a ERC, que guanyava per primera vegada el passat 28-A. De fet, tal com es pot veure els mapes, s'ha girat la truita respecte als comicis de fa mig any. La participació ha baixat 5 punts, tot i que és de les més altes.

JxCat ha guanyat en la majoria de municipis (29 de 50), com Torelló i Taradell; mentre que ERC s'ha imposat a Roda de Ter, Balenyà i Centelles. A Manlleu i Tona han guanyat els republicans, però han estat frec a frec amb JxCat.

 

Consulta els resultats municipi per municipi