«Miquel Martí i Pol s'ha de donar a conèixer a totes les generacions a través de tots els formats i canals»

Montse Caralt, directora de la fundació del poeta de Roda de Ter, explica les activitats més destacades de les jornades dedicades a l'autor que se celebren aquest novembre

Montse Caralt, directora de la Fundació Miquel Martí i Pol
Montse Caralt, directora de la Fundació Miquel Martí i Pol | Josep M. Montaner
06 de novembre del 2019
Actualitzat a les 10:57h
"Tot està per fer i tot és possible". Hem sentit i llegit aquest fragment de Miquel Martí i Pol milers de vegades, sobretot aquests últims dies. Les Jornades Miquel Martí i Pol, que se celebren aquest novembre, tenen la voluntat de recordar la figura del poeta i impulsar el coneixement de la seva obra i llegat.

En una entrevista a Osona.com, Montse Caralt, la directora de la fundació de l'autor rodenc, remarca que Martí i Pol "és molt popular" i que s'han d'oferir tots els canals i formats per fer-lo arribar a totes les generacions. En aquest sentit, afegeix que, com altres autors, "cada dia podem llegir Martí i Pol des d'una perspectiva diferent segons el nostre propi moment vital".

Les jornades han programat 18 actes repartits en sis municipis diferents, però sobretot a Roda de Ter, el poble natal de l'autor. Les activitats previstes, que comencen aquest dimecres, commemoren els 90 anys del naixement i els 16 anys de la mort del poeta (Pots consultar tota la programació en aquest enllaç).

- Les jornades tenen la voluntat de recordar la figura del poeta. Com n'és de vigent la seva figura?

- El divendres 22 el Dr. Jaume Subirana, professor universitari, escriptor i traductor, parlarà de la vigència de la figura de l'autor a la conferència "Miquel Martí i Pol poeta nacional". Parlem, doncs, d'un poeta nacional de referència i el ponent ens desglossarà les raons. La figura de Martí i Pol és molt popular i aquest fet la fa ben vigent. Només cal veure les vegades que s'usen els seus poemes en l'actualitat.
 

Montse Caralt, directora de la Fundació Miquel Martí i Pol Foto: Josep M. Montaner


- Cal reivindicar més la figura del poeta rodenc?

- Cal reivindicar Shakespeare, Eminescu, Gohete, Pessoa, Kafka? Són autors clàssics i de referència. El que cal és no trencar mai la baula que relaciona el fil conductor de la nostra història cultural i, per tant, oferir tots els formats i canals possibles perquè l'autor es conegui a totes les generacions, com fan amb la resta d'autors rellevants de tots els països.

- Les jornades coincideixen amb el 90 aniversari del naixement de Martí i Pol i la presentació de la biografia Somiar el demà. Miquel Martí i Pol. Què queda per descobrir de l'autor?

- Qualsevol autor no es deixa mai de descobrir. Cada dia el podem llegir des d'una perspectiva diferent segons el nostre propi moment vital. Hèctor Serra, l'autor de la biografia Somiar el demà, el dona a conèixer d'una forma molt amena, molt païda. Es tracta d'un llibre que es llegeix ràpid i que et descobreix les facetes principals de l'activista, el poeta, el traductor, l'actor, el cantautor, el savi. Un es pot iniciar a Martí i Pol i a la literatura catalana amb aquest volum.

- Un dels actes més destacats del programa és l'acte d'homenatge al poeta amb un espectacle de la Peña Flamenca de Manlleu. Com encaixa la poesia amb el flamenc?

- L'encaix sempre es produeix amb la sensibilitat com a eix vertebrador. Estem molt contents de la proposta de la Peña Flamenca de Manlleu. L'acte es farà el diumenge a les 11 del matí al Teatre Eliseu. Des de la Fundació estem segurs que Miquel Martí i Pol hauria estat molt emocionat de saber que es combinaria poesia seva amb el flamenc. És meravellós que es creïn aquestes sinergies.
 

Montse Caralt, al seu lloc de treball. Foto: Josep M. Montaner


- Quins altres actes destacaria de la programació?

- El divendres 15 a les 7 del vespre a la Fundació es portarà a terme un "diàleg obert entre l'escriptora i artista Mariona Millà i Marià Dinarès", president de l'associació ACVic. Mariona Millà va fer un retrat a Martí i Pol l'any 1992 que enguany dona a la fundació. L'obra, que presidirà la sala, serà el pretext per un diàleg entre ambdós entesos en l'art que donarà claus perquè el públic conegui els punts principals per entendre l'art contemporani català. Serà una sessió transversal, oberta a tothom i totalment divulgativa sobre art.

- Les jornades es caracteritzen per la col·laboració d'entitats i institucions. Quin paper hi juguen?

- Les entitats i persones particulars juguen un paper principal i fonamental perquè es portin a terme les jornades, mostra del teixit associatiu català que empeny el nostre país i reflex d'una societat culturitzada, activa, amb esperit festiu, crític i compromès. Enguany participen cap a una quarantena d'entitats, totes elles formades per persones implicades d'una manera o altra en algun acte, des de la lectura de poemes com a homenatge a l'autor fins a la col·laboració en el muntatge dels actes.

- Tot i que les activitats es porten a terme majoritàriament a Roda de Ter, en quins altres municipis arriben?

- El mes martipolià s'estén a Vic i Tavèrnoles amb motiu de les accions poètiques del cicle d'"Amb veu pròpia. Crònica de demà". Cal remarcar que està obert a qualsevol municipi que li vingui de gust participar, només cal que es posi en contacte amb nosaltres, l'Ajuntament de Tavèrnoles o de Vic. Es tracta d'un acte en què la poesia pot arribar al públic en general des de diverses perspectives. Pel que fa a Santa Coloma de Farners, enguany organitzem el primer acte conjunt: l'itinerari Joan Vinyoli a La casa de la paraula amb motiu del vincle d'amistat que van conrear els dos autors.