Capgirem Vic i ERC exigeixen la dimissió de Buch en una moció que tomba JxCat

El govern considera que cal esperar el resultat de la comissió d'estudi que depurarà responsabilitats i condemna la violència policial

Una desena de persones es van concentrar al ple demanant la dimissió de Buch.
Una desena de persones es van concentrar al ple demanant la dimissió de Buch. | Albert Alemany
05 de novembre del 2019
Actualitzat a les 8:42h
El ple de l'Ajuntament de Vic d'aquest dimecres va tornar a estar marcat per la situació actual dels darrers dies a Catalunya. En una moció d'urgència, Capgirem Vic proposava condemnar la violència policial com a resposta a la sentència de l'1-O i "exigir" la dimissió del conseller Miquel Buch, la delegada de govern Teresa Cunillera, el ministre d'Interior Fernando Grande, com a responsables d'aquesta repressió i violència. La moció no va prosperar: Capgirem Vic i ERC hi van votar a favor (4 i 5 regidors), mentre que l'equip de govern (JxCat) i PSC, en contra (11 i 1 regidors).

En el text, el regidor de Capgirem Pere Freixa remarcava que l'acció policial ha causat "més de 600 ferits", dels quals quatre han perdut un ull i 180 han estat detinguts; així com denunicava les detencions aleatòries. "Aquesta operació policial pretén criminalitzar i espantar als independentistes", deia el regidor, remarcant que ha estat defensada tant per Grande-Marlaska com pel conseller Miquel Buch.

En aquest sentit, criticava que els discursos del govern de la Generalitat "carregats de simbolisme" no tenen res a veure amb l'acció política que s'impulsa sobretot des del departament d'Interior. "Exigim responsabilitats per la ràtzia repressiva d'aquestes últimes setmanes", afegia. "No es poden fer discrusos abrandats amb el puny alçat al matí, i al vespre detenir els joves al carrer", sentenciava.

Des d'ERC es va donar suport a la moció tot i la sorpresa de la urgència. "Ens ha sobtat una mica", deia la regidora Maria Balasch, remarcant que es podia haver anunciat abans. En aquest sentit, la regidora va dir que "potser" era per la campanya electoral i els va donar la benvinguda. En qualsevol cas, Balasch va remarcar que la sentència era "una venjança" i que calia prendre mesures davant de qualsevol infracció o abús policial.
 

Anna Erra i Susagna Roura, durant el ple de Vic Foto: Albert Alemany


JxCat, a l'espera de la comissió d'estudi

Susagna Roura, des de l'equip de govern, també va remarcar que era "una urgència electoralista i determinada per les eleccions". Tot i estar d'acord amb la majoria de punts, va destacar que no era "oportú" exigir la dimissió del conseller Buch sense conèixer les responsabilitats, ja que hi ha una comissió que ho ha de determinar. "Encara no es tenen els resultats de la investigació", deia la regidora, remarcant que la "mala actuació" pot venir determinada per ordres polítiques, judicials o l'actuació voluntària dels 72 agents "que estan sent investigats".

"No ens equivoquem de debat. No oblidem l'origen o motiu d'instar a la desobediència", deia la regidora, destacant que l'Estat "utilitza tots els mitjans, es va més enllà de la violència física i s'inclou la psicològica per atemorir-nos". "Proposem que se sol·liciti la dimissió en funció del resultat de la comissió d'estudi", concloïa Roura, apuntant que hi votarien a favor si s'hi incloïa aquesta fórmula.

Des de Capgirem no es van acceptar les esmenes del govern. "Estem d'acord que la comissió podria depurar les responsabilitats, però mentrestant la gent està en presó provisional", deia Freixa, remarcant que el resultat de la investigació era "molt previsible". En aquest sentit, afegia que amb la fórmula que proposava el govern seria una moció amb "paraules buides de contingut".

D'aquesta mateixa manera, Capgirem i JxCat tampoc es van posar d'acord en el punt que demanava "la dissolució immediata de la BRIMO dels Mossos, unitat amb un llarg historial d'excessos policials", així com la depuració de responsabilitats i l'expulsió del cos d'aquells agents que hagin protagonitzat episodis de violència.
 

El ple de Vic d'aquest dimecres Foto: Albert Alemany


PSC demana diàleg

La regidora del PSC Carme Tena va manifestar que "les sentències s'han d'acatar perquè vivim en un estat de dret" i que "cal trobar l'espai del debat polític i de les idees amb una resposta política que inclogui la màxima transversalitat possible". "Política vol dir diàleg, negociació i pacte", deia.

D'altra banda, "no es pot permetre cap acció violenta vingui d'on vingui", afegia la regidora, remarcant que la moció no condemnava la violència. "Deixem treballar la conselleria", concloïa. Freixa li va respondre que s'alineava amb el partit i tot i considerar que per al PSC "la sentència no és solució", "tampoc feu res". "Defenseu el diàleg però és Sánchez que no vol parlar del tema", li va etzibar.

La resta de punts de la moció proposaven "demanar la immediata llibertat sense càrrecs de les 47 polítiques catalanes"; "expressar el suport públic" de l'Ajuntament; "condemnar la brutalitat policial així com la criminalització per part de l'estat"; "demanar la retirada dels cossos i forces d'ocupació de l'Estat espanyol, així com la no assistència de representants de l'Ajuntament i la Guàrdia Urbana a actes els quals hi siguin presents"; i enviar una còpia al president de la Generalitat, al conseller d'Interior, al president del Govern Espanyol, al Ministeri de l'Interior, a la Mesa del Parlament de Catalunya i als grups de suport a les persones represaliades.

El govern defensa sol els preus de l'aigua

Durant el ple, es va aprovar -només amb els vots a favor de l'equip de govern- l'ordenança que regula el servei de subministrament d'aigua gestionat per Aigües de Vic. ERC i el PSC es van abstenir i Capgirem va votar en contra. El regidor Albert Castells exposava que hi ha un increment de les tarifes d'un 2,67%, pels costos energètics i altres partides de despesa. Castells destacava que des del 2014 no s'havien actualitzat i que la nova proposta inclou una tarifa per a famílies vulnerables "que arriba al 80% d'estalvi". D'altra banda, també contempla un que en cas de fuita accidental l'usuari no es vegi afectat amb "tarifes abusives". "Tot i l'increment, el preu de l'aigua a Vic és dels més econòmics", afegia.
 

Josep Lluís García, durant el ple de Vic Foto: Albert Alemany


Des d'ERC, Josep Lluís García exposava que els agradaria que la gestió fos pública, però la seva abstenció es va basar sobretot en la falta d'informació dels anys anteriors. Tot i la memòria justificativa del 2018 i la previsió del 2019, el regidor es preguntava quin ha estat el retorn del superàvit a la població en els anys de bonança. "Ens agradaria saber què ha passat i creiem que no hi ha hagut aquest retorn", afegia.

Per la seva banda, des de Capgirem Vic, Carla Dinarès va criticar la gestió privada d'una concessió "de 99 anys, franquista del 1949, que blinda el negoci i ens obliga tenir-la fins al 2040". "És un atado y bien atado", afegia la regidora. També criticava que tenint en compte les mancances de la xarxa, no es podia deixar la porta oberta a la possibilitat de no fer les millores previstes i necessàries en el sistema d'abastament.

Des del PSC, Carme Tena explicava que caldria millorar l'indicador d'aigua no registrada -que se situa en un 25%-, ja que hi havia molta aigua que no es podia facturar i era superior a la mitjana catalana. "Segurament es deu a la mala gestió", afegia.

Dels 9 dictàmens van prosperar tots excepte un que es va retirar sobre el pla anual de control financer. Sis dels punts es van aprovar per unanimitat. Tampoc va prosperar una altra moció de Capgirem Vic que demanava que s'habilitessin aules d'estudi públiques en període d'avaluacions. Tots els partits hi van estar a favor, excepte l'equip de govern que esgrimia que no hi havia una petició de l'alumnat per aquest increment i que els serveis que s'oferien no estaven saturats. Capgirem va reiterar que només demanaven que s'estudiés la situació i que ells estaven traslladant la petició al ple.
 

Carla Dinarès, durant el ple de Vic Foto: Albert Alemany

Arxivat a