​La xinesa Henan Prosper obre una filial a les Masies de Voltregà amb una inversió de 5 milions

Colomer 1792 crearà una vintena de llocs de treball directes

El director de Colomer 1792, Gil Font; el director General d'Henan Prosper, Michael Lyu; i un dels treballadors.
El director de Colomer 1792, Gil Font; el director General d'Henan Prosper, Michael Lyu; i un dels treballadors. | ACN
Osona.com
25 d'octubre del 2019
Henan Prosper és una empresa xinesa que es dedica a la producció i distribució de pell arreu del món i ha escollit Les Masies de Voltregà per establir el seu centre logístic europeu. Colomer 1792 "vol estendre la llegenda de Colomer-Munmany", una adoberia vigatana amb 200 anys d'història, segons ha explicat a l'ACN el director general, Michael Lyu. La planta ha suposat una inversió de 5 MEUR i ocuparà una vintena de persones. Fa deu anys, Henan Prosper va comprar el "know-how" de Colomer Munmany. El director de la filial a Catalunya, Gil Font, ha explicat que malgrat tenir el coneixement, els és força complicat trobar mà d'obra qualificada. "Els haurem de formar nosaltres, no hi ha cap escola", ha afegit amb resignació.

Gil Font ha explicat que per a ells és molt important ser a prop de l'origen de la matèria que després volen vendre. "T'evites molts maldecaps", ha dit. L'Estat espanyol és un territori amb una bona producció de pell de xai, la majoritària en el seu negoci, i per això s'han instal·lat a Catalunya. "Inspeccionar les qualitats que ens fan falta per la fàbrica és un punt crític en el procés i cal garantir que la pell en brut que s'envia a la Xina no tingui cap problema", ha explicat. De fet, el 89% de la pell en brut que compren a l'estranger és espanyola. 

També han escollit Masies de Voltregà per la proximitat del municipi amb la C-17 i la C-25 -principals eixos de carreteres- i el port i l'aeroport. Això, sumat al fet que a Catalunya hi ha els principals productors de la matèria química que els cal per fer els tractaments de la pell ha estat un altre dels motius.

Principals línies de negoci

Colomer 1792 tindrà quatre línies de negoci diferenciades: pell en brut directe de l'escorxador que se salarà i s'enviarà a la fàbrica de la Xina; una divisió d'enviament de pell semiprocessada; una altra divisió amb pell acabada a punt per a la confecció; i catifes ja confeccionades, molt enfocades al públic del nord d'Europa. 

Aquest dijous ja hi havia operaris treballant classificant pells cromades, separant aquelles que són de més qualitat de les que tenen imperfeccions. Una de les principals línies de negoci serà la distribució de pell de xai provinent de la Mongòlia interior, fabricades a la Xina, d'una qualitat "excepcional", ha explicat Gil Font. El director de la filial preveu que totes les línies estiguin en ple funcionament en un any.

Dificultats per trobar mà d'obra qualificada

La del classificador de pells és un tipus de feina que no tothom sap fer i requereix d'una formació molt especialitzada. Fa anys, Osona gaudia d'un gran nombre de persones que sabien desenvolupar aquesta tasca, però amb la progressiva desaparició de les adoberies aquest ofici va quedar en l'oblit. De fet, quan Henan Prosper va comprar el coneixement de Colomer-Munmay va aprofitar perquè els classificadors catalans anessin a la Xina a formar el seu personal de fàbrica. 
 

Un parell d'operaris de Colomer 1972 classificant les pells Foto: ACN


Tot i el coneixement, des de l'empresa són conscients que els costarà trobar depèn de quins perfils i no descarten per acabar impartint ells mateixos aquesta formació. 

De la seva banda, l'alcalde de Masies de Voltregà, Sergi Vilamala, ha assenyalat que la instal·lació d'una empresa d'aquestes característiques és molt important pel territori. El batlle ha destacat el fet que tenen els polígons condicionats a les necessitats de les empreses com Henan Prosper – amb serveis imprescindibles com per exemple la fibra òptica-. De les empreses que hi ha a Masies de Voltregà, un 32% corresponen a la indústria. Vilamala també ha destacat que de les cinc empreses que més facturen a la comarca d'Osona, dues estan ubicades al seu municipi: La Farga i Bon Preu. 

Sobre la dificultat de les empreses per trobar mà d'obra qualificada, Vilamala ha dit que espera poder-hi donar resposta a través de l'agència de Creacció, un ens publico-privat que s'encarrega, entre d'altres coses, de trobar els perfils més idonis per a les empreses de la comarca. 

40 milions de peces de pell a l'any

La Xina és un país on cada any es fabriquen 40 milions de peces de pell. La producció d'aquest tipus de roba per part d'Henan Prosper a la Xina els suposa una facturació anual de 400 MEUR. En comparació, quan van comprar Colomer Munmany, ara fa deu anys, aquests en facturaven 24 MEUR. 

Satisfet amb la compra de Colomer i amb la seva relació amb Catalunya, el director general ha explicat que espera que amb el coneixement de Colomer i la seva visió de negoci es pugui ampliar aquests horitzons. Entre les inversions a Europa que té en ment, la companyia s'està plantejant la compra d'una fàbrica de curtits a Itàlia.

Michael Lyu ha reivindicat la qualitat del producte que es fabrica a la Xina, on molts dels processos ja estan automatitzats per ser més competitius i també tenen en compte les demandes mediambientals. "Avui dia a la Xina una empresa que no tingui una planta de depuració ni tots els filtres mediambientals que marca la llei ha de tancar", ha explicat.

"La Xina ja és molt similar a Europa, i ja no és un lloc on fabricar barat com abans", ha explicat el director general. A més, el consumidor xinès també està canviant i ja s'equipara a l'europeu, tot i que els gustos puguin ser diferents.
 

Una de les naus que servirà per a la distribució de les pells de Colomer 1972 Foto: ACN