Centenars de persones recorden Txevi Buigas a Folgueroles detingut ara fa un mes

"No volem oblidar que ens han segrestat un home de pau", remarca l'alcalde Xevi Roviró

Concentració de suport a Txevi Buigas, quan fa un mes de la detenció.
Concentració de suport a Txevi Buigas, quan fa un mes de la detenció. | Josep M. Montaner
23 d'octubre del 2019
Actualitzat el 21 de novembre a les 9:13h
"A Folgueroles fa un mes que estem en xoc i no volem oblidar que ens han segrestat un home de pau". Així de contundent s'ha mostrat l'alcalde de Folgueroles Xevi Roviró. Aquest vespre, unes 300 persones s'han concentrat a la plaça Verdaguer per recordar que fa un mes de la detenció de Txevi Buigas per part de la Guàrdia Civil en una operació contra l'independentisme -l'operació Judes-. El van arrestar juntament amb vuit persones més d'arreu de Catalunya. I, finalment, com sis més, està en presó preventiva a Soto del Real i se l'acusa de terrorisme, fabricació i tinença d'explosius, i conspiració per causar danys amb objectius estratègics.

Durant els parlaments, s'ha denunciat el règim que li han aplicat a Buigas: el FIES (Fichero de Internos de Especial Seguimiento). Es tracta d'un règim d'un major control i vigilància cap al pres. En aquest sentit s'ha criticat que li llegeixen les cartes, els llibres, a més d'escoltar les converses telefòniques o amb els seus advocats.

A la concentració també s'ha denunciat la situació de la resta de detinguts ara fa un mes, des de les coaccions, els intents d'interrogatori sense assistència de lletrats, així com la vulneració de drets fonamentals. Per això han exigit l'alliberament immediat dels presos. També han arribat missatges d'escalf des d'Altsasu i d'Adrià Carrasco, exiliat a Brussel·les. Carrasco ha enviat una nota de veu remarcant que es reivindiquen els presos polítics cada nit: "seguim endavant per fer front a aquest estat feixista".
 

Concentració de suport a Txevi Buigas, quan fa un mes de la detenció. Foto: Josep M. Montaner


Els crits de "No hi som tots, falta en Txevi", han inundat la plaça de Folgueroles, així com els de "Llibertat". Els cants d'Els Segadors i Torna Serrallonga han clos l'acte.

Secret de sumari i suport econòmic

L'Audiència Nacional ha aixecat el secret de sumari de la causa contra els set CDR detinguts. En declaracions a Osona.com, l'advocada Montserrat Vinyets -lletrada de l'osonenc Txevi Buigas- ha explicat que encara no han pogut accedir a la peça perquè no tenen la clau per consultar el contingut, que estaria publicat en nou toms. L'Audiència Nacional els ha assegurat que podran accedir-hi després de Tots Sants, l'1 de novembre. És possible, però, que els advocats es desplacin fins a Madrid per recollir la informació abans.

"No li trobaran res perquè és innocent", ha remarcat Roviró, recordant que fa un mes que el van agafar "amb violència i de matinada". "Això fot, però fotre no vol dir que estem de braços caiguts", ha afegit l'alcalde. D'altra banda, ha destacat que volen donar suport a la família, també econòmic, i per això el proper 2 de novembre a Folgueroles es farà una castanyada i sardinada.

Cartes a la presó per a Buigas

Buigas vol que li enviïn cartes a la presó a través de correu. De fet, ja n'ha començat a rebre unes quantes. Es poden enviar a: Centro Penitenciario Madrid 5 Soto del Real; Módulo 7; M-609 km 3,5; 28791 Soto del Real (Madrid), amb Xavier Buigas Llobet, com a destinatari. Les cartes han d'anar amb remitent, amb nom complet i adreça.
 

Concentració de suport a Txevi Buigas, quan fa un mes de la detenció. Foto: Josep M. Montaner