El rector de la UVic aprofita la inauguració del curs per fer una crida al «diàleg» a Catalunya

Josep Eladi Baños ha fet referència al manifest per exigir la llibertat dels presos que han aprovat altres universitats i que la UVic-UCC sotmetrà a debat la setmana vinent

Els parlaments, amb el rector, Josep-Eladi Baños, al mig.
Els parlaments, amb el rector, Josep-Eladi Baños, al mig. | ACN
Osona.com
22 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 17:09h
L'acte institucional d'inauguració del curs acadèmic 2019-2020 de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha estat marcat per la situació que viu Catalunya després de la sentència de l'1-O. En els parlaments, el rector, Josep Eladi Baños, ha contraposat la il·lusió de l'acte amb els "moments tristos que viu el país". Baños ha fet referència al manifest conjunt a les universitats catalanes per rebutjar la sentència i reclamar la llibertat dels presos, que ja s'ha aprovat a UdL, la UB i la UAB però no encara a la UVic-UCC i ha insistit en la necessitat d'apostar pel diàleg. I ha afegit que en aquest context, la universitat ha de fer la seva contribució millorant el país a través del coneixement.

Baños, però, no ha estat l'únic que no ha passat per alt el context actual. La directora general d'Universitats, Victòria Girona, també s'ha referit a la sentència i al paper que ha de tenir tot el món universitari en la defensa dels drets fonamentals.

El claustre de la UVic-UCC sotmetrà a debat, dimarts vinent, si secunda el manifest que han impulsat col·lectius de professors universitaris i personal d'administració i serveis per rebutjar la sentència del Tribunal Suprem i reclamar la llibertat dels presos

Millorar el finançament 

En els parlaments, el rector ha explicat que la UVic-UCC té el handicap de millorar el seu finançament per fer front als tres principals reptes que ha d'afrontar en els àmbits de la recerca, la docència i la governança. Pel que fa al primer, cal reconèixer els resultats de la recerca en l'àmbit universitari i potenciar la dedicació del personal docent a la investigació. En l'àmbit de la docència, és necessari, ha dit, definir nous graus i màsters i impulsar algun títol internacional. Finalment, en relació amb la governança, Baños ha dit que les noves Normes d'Organització i Funcionament han d'enfortir les relacions entre els diferents campus que integren la UVic-UCC. En aquest sentit, el rector ha expressat la seva preocupació i la de la comunitat universitària per aconseguir un millor finançament públic per fer realitat tots aquests projectes.

La lliçó inaugural del curs acadèmic ha anat a càrrec del catedràtic de la Facultat de Medicina Roberto Elosúa, La lliçó, titulada "Salut i població: de l'estudi de poblacions a la medicina de precisió", ha assenyalat com ha avançat la medicina i com l'estudi d'identificació de les causes de les malalties han permès avançar en la prevenció dels factors de risc.

En paral·lel, en el marc de la inauguració, Pere Fons, exdirector de la FUBages, ha rebut la Medalla de la Institució. Durant el seu mandat, va impulsar l'especialització de la institució en els àmbits de la salut i de l'empresa.
Arxivat a