Manifestació multitudinària i talls a les carreteres per condemnar la sentència de l'1-O

La plaça Major de Vic ha acollit una concentració de més de 30.000 persones gairebé tan massiva com la del 3-O

Manifestació històrica a la plaça Major de Vic.
Manifestació històrica a la plaça Major de Vic. | Josep M. Montaner
14 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 21:36h
Pocs minuts després de donar-se a conèixer la sentència de l'1-O, el so d'un petard ha trencat el silenci emboirat de la plaça Major de Vic d'aquest dilluns. Persones dispersades per les voltes de la plaça s'han anat aplegant a sota el rellotge per protestar contra els gairebé 100 anys de presó que el Tribunal Suprem ha imposat als presos polítics.

Hores després, aquest vespre, a la plaça no hi cabia ni una agulla. Hi havia més de 30.000 persones. La concentració, que ha sortit de la plaça U d'Octubre de Vic, ha estat tan massiva com la que es va viure el passat 3 d'Octubre en protesta contra la brutalitat policial del l'1-O.

Alcaldes, representants dels partits i entitats independentistes han intentat encapçalar una columna que s'ha vist desbordada, ja que de tants que eren els manifestants han hagut d'anar entre la pancarta. Els tractors també han estat els protagonistes de la concentració i han obert camí entre els centenars de concentrats de la plaça perquè la columna pogués entrar a la plaça.


Mundó no anirà a la presó

El Tribunal Suprem ha condemnat el gurbetà Carles Mundó a una multa de 60.000 euros i una inhabilitació d'un any i vuit mesos com a càrrec públic per un delicte de desobediència, igual que a Santi Vila i Meritxell Borràs.

Des de la plaça, Mundó, que no anirà a la presó, ha remarcat que "la sentència és un acte de venjança i d'una idea política". "Malgrat tota la repressió, continuem sent tots aquí i hi serem les vegades que faci falta", ha afegit. "L'Estat espanyol tindrà la força per posar-nos a la presó, però no per canviar-nos les idees", ha criticat reivindicant "més política i menys codi penal". "El camí serà llarg i no serà fàcil, però guanyarem", ha conclòs. En el cas dels altres nou empresonats, les penes van de 9 a 13 anys de presó.

A la plaça han ressonat crits de "No tenim por", "Llibertat presos polítics" o "Independència". La gralla ha entonat L'emigrant, Què volen aquesta gent? i com és habitual el cant d'Els Segadors ha posat punt final a la concentració.

Talls a la C-17 i C-25

Des de les 11 del matí, un grup d'estudiants han començat a tallar la C-17, a l'altura de Vic (al punt quilomètric 60), durant 5 hores. S'hi han aplegat un miler de persones que després s'han dirigit a la confluència entre la C-25 i la C-17. Aquest és un punt habitual de protesta. Tot i algunes gotes d'aigua que han començat a caure a partir de les 5 de la tarda, els mobilitzats no han marxat. D'altra banda, també s'han portat a terme talls a la C-62, a Olost.
 

Tall a la C-25 a l'altura de Gurb. Foto: Josep M. Montaner


Plens de rebuig

Aquest vespre, Vic ha aprovat una moció de rebuig a la sentència del procés, promoguda per l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i per l'Associació Catalana de Municipis (ACM). Molts altres ajuntaments, que també han suspès l'activitat institucional, l'aprovaran en els propers dies. En el cas de Vic, els tres grups independentistes -majoria al consistori- han fet pinya en la condemna al veredicte i han remarcat que "votar no és cap delicte" i que "les idees no es jutgen".

Han denunciat que la sentència suposa una vulneració dels drets polítics dels condemnats, així com "la legitimitat del poble de Catalunya de decidir el seu futur lliurement". "Aquesta sentència no ens atura. Al contrari, ens enforteix com a moviment per debilitar el règim del 78", destaca de la moció.
 

El ple de Vic, aquest dilluns. Foto: Carles Fiter


 
Arxivat a