1 de 10
Lluçanès

​El Consorci del Lluçanès tanca legislatura amb l'objectiu de la creació de la comarca a l'aire

El president en funcions, Isaac Peraire, reivindica la "necessitat" i "utilitat" de l'ens

Isaac Peraire, president en funcions del Consorci del Lluçanès | ACN
per Osona.com, 11 d'octubre de 2019 a les 15:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 d'octubre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El president en funcions del Consorci del Lluçanès, Isaac Peraire, ha fet balanç de la legislatura aquest divendres reivindicant la "necessitat" i "utilitat" de l'ens. Peraire ha destacat les fites aconseguides amb la creació de la cooperativa Cuidem Lluçanès, la càtedra del Món Rural en col·laboració amb la UVic-UCC, l'Escola de Música i Arts del Lluçanès o la consolidació del curs de Formatgeria Artesana. Amb tot, però, un dels grans propòsits de la legislatura, que era aconseguir l'oficialitat de la comarca després de la consulta del 2015, no s'ha aconseguit. En aquest sentit, Peraire espera que els nous titulars del consorci segueixin en el camí del reconeixement del Lluçanès. El president en funcions ha aprofitat per fer autocrítica perquè durant aquest temps, entre els alcaldes i alcaldesses del territori, "no hi ha hagut el consens que això demanava". La sessió de constitució del nou consorci està prevista per dilluns.

El 26 de juliol del 2015 els territoris que conformen el Lluçanès van sotmetre a votació dels seus ciutadans si volien esdevenir comarca. El 'sí' va guanyar en vuit dels tretze municipis i la participació total va ser del 55%. Superats els criteris per donar validesa al resultat fixats pel departament de Governació (superar el 35% de participació i que la meitat de municipis hi votessin a favor), el territori va emprendre un llarg camí per aconseguir l'oficialitat de la comarca que encara avui continua obert. 


La realitat territorial del Lluçanès havia de néixer després de la consulta, en un procés similar al de la creació de la comarca de la veïna Moianès. El president del Consorci del Lluçanès en funcions, Isaac Peraire, explica els motius de no haver estat així per diverses raons, entre elles la gran "inestabilitat" que s'ha viscut a la Generalitat des del 2015, "amb tres o quatre consellers de Governació diferents". "Ens havien arribat a dir que potser després de les eleccions del 2019 això podria canviar, però la realitat és que no tenim l'oficialitat", ha afegit.

El president en funcions també ha fet autocrítica i ha assenyalat que un altre dels motius ha estat que entre els alcaldes i les alcaldesses no hi ha hagut el consens necessari. Per Peraire, "la comarca no és el desig personal de ningú, sinó la necessitat de consolidar un projecte comú, perquè com a comarca ens en sortim millor". El president en funcions i exalcalde de Prats ha dit que entomava la seva part de responsabilitat per no haver aconseguit l'oficialitat, però ha afegit que la seguirà reivindicant. 


La constitució del Consorci del Lluçanès està prevista per dilluns i encara no se sap qui el presidirà. Segons ha avançat el diari El 9 Nou aquest divendres, hi hauria dues propostes: una liderada per l'alcalde d'Oristà, Marc Sucarrats, i l'altra liderada per Jordi Bruch, l'alcalde de Prats. Tots dos de JxCat. "Estaria bé que el nou consorci nasqués d'un consens unànime", ha dit Peraire, que no s'imagina un nou president de l'ens "amb cap vot en contra". 

La Llei de creació del Lluçanès es troba encallada al Parlament. El juny del 2017 va superar les esmenes a la totalitat que havien presentat els partits contraris (C's, PSC i PPC). Un cop guanyat aquest tràmit, la llei havia de continuar la seva tramitació parlamentària, però està aturada en aquest punt. El projecte proposava la creació de la comarca amb els tretze municipis, també aquells on va guanyar el "no". Una disposició addicional permetria que les poblacions que no volguessin formar part de la nova realitat territorial se'n poguessin desvincular més endavant, passats sis mesos. 

 

Participació