Unió de Pagesos recorre al TSJC el decret de dejeccions per «arbitrarietats i inseguretat jurídica»

El sindicat va advertir Agricultura sobre "la necessitat de resoldre aspectes tècnics i jurídics del text contraris a dret"

Osona.com
09 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 16:57h
Unió de Pagesos ha interposat un recurs contenciós administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra el Decret 153/2019, de 3 de juliol, de gestió de la fertilització del sòl i de les dejeccions ramaderes i d'aprovació del programa d'actuació a les zones vulnerables en relació amb la contaminació per nitrats que procedeixen de fonts agràries. El sindicat havia advertit el Departament d'Agricultura de les "mancances" del text proposat, "tant en les fases de consulta prèvia i informació pública, com en la d'elaboració del dictamen del Consell de Treball, Econòmic i Social". Segons el sindicat, l'objectiu del recurs és "defensar els interessos de la pagesia professional i familiar catalana en tres aspectes que no han tingut una configuració jurídica ajustada a dret".

El sindicat considera "contrari a dret" establir com a obligacions i responsabilitats de la pagesia titular de les explotacions la gestió de la fertilització en aquestes, "sense tenir en compte els contractes vigents de cessió del dret d'adobar amb dejeccions ramaderes" previstos a la Llei 1/2008, del 20 de febrer, de contractes de conreu. Segons Unió de Pagesos, aquest fet "pot comportar sancions a la pagesia amb arrendaments i parceries sense que en sigui la responsable dels incompliments d'aquestes obligacions i responsabilitats, amb la consegüent inseguretat jurídica que implica".

L'organització agrària també considera "injustificat, arbitrari, discriminatori i contrari a l'establert a la Llei 18/2001, de 31 de desembre, d'orientació agrària, que els autònoms familiars col·laboradors necessitin una major formació per poder assumir l'assessorament en fertilització de la pròpia explotació".

El sindicat també considera "arbitrari" que la "inacció" de l'Administració en la revisió o l'ampliació del programa d'actuació de les zones vulnerables, després d'un any del seu venciment, "comporti més limitacions a les explotacions ramaderes que les previstes en el nou decret, que ja incorpora, de manera molt estricta i d'acord amb els coneixements actuals, els requisits per a la nova implantació o ampliació de granges en zona vulnerable".