El Festival Protesta de Vic reflexionarà sobre el gènere

El certamen, que se celebrarà del 18 al 26 d'octubre, "trenca les barreres de la presó" i incorpora Jordi Cuixart com a membre del jurat del concurs de curtmetratges

Furriols, Vilanova i Seuba, durant la presentació de la 7a edició del Festival Protesta
Furriols, Vilanova i Seuba, durant la presentació de la 7a edició del Festival Protesta | Josep M. Montaner
09 d'octubre del 2019
Actualitzat el 15 d'octubre a les 12:03h
La setena edició del festival internacional de cinema de crítica social, Festival Protesta, que tindrà lloc a Vic del 18 al 26 d'octubre, vol reflexionar sobre els rols i estereotips de gènere, la maternitat, les noves masculinitats, el fet trans o l'educació no sexista. 

Així ho ha explicat aquest migdia Ariadna Seuba, de l'organització del certamen. "Entenem que és una temàtica urgent i necessària", ha dit Seuba, remarcant que tot i ser no són experts en aquesta temàtica, posen el festival al servei de qui vulgui reflexionar sobre el gènere.

Tretze pel·lícules: 5 estrenes a Catalunya i 3 a l'Estat

Seuba ha explicat que en aquest edició s'han programat un total de 43 projeccions. Dels 14 llargmetratges, 5 pel·lícules són estrenes a Catalunya, i d'aquestes, 3 són estrenes a l'Estat espanyol. "No només són de la temàtica de gènere, també parlen de la guerra de Síria, augment de l'extrema dreta, islamofòbia, l'homofòbia...", ha afegit la membre de l'organització. La majoria de les projeccions es faran al Vigatà. Vuit pel·lícules estan dirigides per dones i sis per homes.

Ha assenyalat films com Goods of Molenbeek i Me llamo Violeta, però ha destacat sobretot, l'estrena de For Suma, que inaugurarà el festival. Es tracta d'un documental de la guerra de Síria des d'un punt de vista femení que narra la història de Waad al-Khateab, una dona que malgrat la crueltat del moment decideix quedar-se. Durant la tragèdia té una filla que es diu Sama. "És un documental molt potent temàticament i visualment", ha remarcat Seuba.

D'altra banda, es projectaran 28 curtmetratges, 10 de la Selecció Oficial i 18 de la Selecció No Competitiva. Marta Vilanova, de l'organització, ha destacat que enguany s'han presentat 363 curtmetratges a concurs. La majoria eren de ficció i 100 dirigits per dones. "La bretxa és més petita en relació als altres anys", ha dit Vilanova.

Dels films presentats, la majoria són d'Espanya (115) i Catalunya (32) però destaquen 41 propostes procedent d'Iran, 19 de Rússia i 11 de Brasil. També van arribar una proposta d'Iraq, de Síria i de Birmània; dues de Kazakhstan i quatre de Kyrgyzstan. 
 

Furriols, Vilanova i Seuba, durant la presentació de la 7a edició del Festival Protesta Foto: Josep M. Montaner


El concurs de curtmetratges compta amb tres premis: premi documental de 1.000 euros, premi ficció de 1.000 euros, i premi del públic de 500 euros. Tal com ha recordat Vilanova, el 25% del total del premi econòmic anirà destinat a una entitat social sense ànim de lucre.

El festival trenca les barreres de la presó amb Jordi Cuixart

"Hem aconseguit trencar totes les barreres, i també de la presó", ha remarcat Vilanova, ja que Jordi Cuixat, president d'Òmnium Cultural, forma part del jurat de l'edició d'enguany. "No sabem si podrà venir, però té els curtmetratges i els està mirant", ha apuntat.

En aquest sentit, Vilanova ha explicat que des del festival s'està seguint l'actualitat polític i per tant estan a l'espera de la sentència de l'1-O. "Segurament hi haurà modificacions perquè des de l'organització ens mobilitzarem. Per això recomanem que tothom miri el web o xarxes", ha avisat.

També formen part del jurat Brigitte Vasallo, escriptora i activista; Estel Solé, actriu i escriptora; Elena Subirà, Relacions Institucionals, Màrqueting & Fundrising Docs Barcelona; i Carles Furriols, president de la Fundació Dr. Trueta. Precisament Furriols, ha dit que era un "orgull i honor" formar part del jurat del concurs i ha lloat la "perseverança i persistència" de l'organització, a més de la internacionalització, el ventall de temàtiques que tracta i l'expansió pel territori. "Llarga vida al festival", ha conclòs Furriols.

Activitats paral·leles

El Protesta compta amb una extensa programació d'activitats paral·leles. Destaquen xerrades sobre les noves masculinitats, l'educació més enllà del gènere, la realitat de les persones transgèneres a Catalunya, o els mites de la maternitat.

El punt final del certamen és el dissabte 26 d'octubre amb la festa final. A més de l'entrega de premis del concurs, hi haurà cinema, música, dansa, teatre i l'speech corner del jurat, que reflexionarà sobre la temàtica d'enguany: Eufòria de Gènere.
 

Consulta tota la programació

Arxivat a