L'interès creixent per afrontar el canvi climàtic consolida la fira de construcció amb fusta i d'autoconsum elèctric de Vic

El recinte firal del Sucre del 17 al 19 d'octubre acull la 2a Fira de l'Autoconsum Elèctric i el 3r Congrés i Fira de la Fusta Constructiva

Durant la presentació de la Fira d'Autoconsum Elèctric i el Congrés i Fira de la Fusta Constructiva.
Durant la presentació de la Fira d'Autoconsum Elèctric i el Congrés i Fira de la Fusta Constructiva. | ACN
09 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 11:07h
Vic ho té tot a punt per acollir la 2a Fira de l'Autoconsum Elèctric i el 3r Congrés i Fira de la Fusta Constructiva que tindrà lloc del 17 al 19 d'octubre. Durant la presentació, Bet Piella, vicepresidenta de Fires i Mercats, destacava que existeix "un interès creixent per afrontar el canvi climàtic", que s'ha notat en el certamen. En aquest sentit, remarcava "l'encert" de centrar dues fires en una única data.

Aquest interès creixent sobre la fusta o l'autoconsum elèctric també és pal·lès en el nombre d'expositors. En el cas de l'autoconsum, s'ha passat de 27 a 40 expositors. Hi haurà fabricants, enginyeries, comercials, consultories, distribuïdors, instal·ladors, associacions i formadors. Al congrés de la fusta constructiva n'hi haurà una cinquantena. A l'anterior edició n'hi havia 40.

La Fira de l'Autoconsum Elèctric té per objectiu promocionar l'autoconsum d'electricitat tan a gran escala com en l'àmbit particular, mitjançant plaques solars fotovoltaiques o altres solucions energèticament autosuficients. Està adreçada principalment a professionals. El Congrés i Fira de la Fusta Constructiva també vol posar en contacte els coneixements actuals de la construcció sostenible amb la demanda creixent que hi ha sobre aquesta tecnologia.

Formació sobre l'autoconsum elèctric

El gerent de Fires i Mercats, Bernat Vilarasau, destacava que la Fira de l'Autoconsum té per objectiu dotar d'alternatives a la societat perquè puguin formar part de la solució. En aquest sentit, apuntava que hi haurà xerrades i activitats que oferiran "un ventall ampli" per conèixer tots els agents que intervenen en la instal·lació de fotovoltaica i fer-ne autoconsum a casa.
 

Ordóñez, Piella i Vilaradau, durant la presentació de la fira. Foto: ACN


Tot i això, remarcava l'aposta per la jornada tècnica adreçada al sector que es dividirà en quatre grans blocs temàtics: la situació de la fotovoltaica a Espanya; l'autoconsum als ajuntaments i al sector públic; les comunitats energètiques d'autoconsum compartit; i els projectes mitjans i grans amb PPA's o acords de venda d'energia a llarg termini.

Entre les activitats, destaca una sessió dedicada a la compra agregada o els cursos sobre energies renovables que faran diferents alumnes d'escoles i instituts. El públic també podrà provar algun dels tres cotxes elèctrics que es posaran a disposició durant la fira.

Canvi de paradigma en el món construcció amb la fusta

Per la seva banda, el coordinador general del gremi de la Fusta i el Moble de Catalunya, Salvador Ordóñez, destacava que hi ha hagut "un canvi de paradigma de la construcció". "Està entrant de forma molt permeable", afegia Ordóñez, remarcant que es tracta d'una matèria "de quilòmetre 0, amb un impacte mínim, i autoregenerable".

A més, "la construcció amb fusta va associada a cases passives, és a dir, que acaben consumint molt menys que una de normal", apuntava. En aquest sentit, remarcava que es tracta d'una tecnologia "que aporta més avantatges", com el temps de construcció, l'afectació dels veïns i el poc soroll que genera. "Vic s'està constituint com un referent", concloïa Ordoñez. De fet, és l'únic congrés que es fa a Catalunya d'aquesta temàtica.
Arxivat a