El tancament de General Cable a Manlleu podria afectar 2.000 treballadors més indirectament

Els empleats veuen els acomiadaments com una estratègia per "liquidar" la competència

Alguns de l'entrada de la planta de Manlleu amb alguns treballadors i les pancartes reivindicatives.
Alguns de l'entrada de la planta de Manlleu amb alguns treballadors i les pancartes reivindicatives. | ACN
Osona.com
03 d'octubre del 2019
Actualitzat el 09 d'octubre a les 11:24h
Gairebé 500 treballadors podrien anar al carrer si es confirma l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que vol presentar Prysmian Group, a l'antiga General Cable, a les plantes de Manlleu i Montcada i Reixac. De moment la companyia italiana ja ha formalitzat l'anunci. En el cas de la capital del Ter, que afecta un total de 334 treballadors en plantilla, la mesura també tindria conseqüències en 2.000 persones més de manera indirecta.

Així ho determina un estudi elaborat pel propi comitè d'empresa de Manlleu. Podria ser el cas de Dolors Vivet, una treballadora de la neteja que treballa a General Cable però contractada per una tercera empresa que els dona el servei. "Ens trobem amb una mà al davant i l'altra al darrera. No sé què passarà, però tots som una família i tirarem endavant", ha afegit. "El que més dol és la impotència que se'ns hagin venut d'aquesta forma. Després de comprar-nos tenen dret a vendre al cap d'un any?", s'ha preguntat.

Una estratègia per liquidar la competència

La plantilla explica que les raons que els ha donat l'empresa són de caràcter "organitzatiu i estructural", però ells ho veuen com una estratègia especulativa per "liquidar" la competència i quedar-se amb el monopoli. De fet, l'empresa ha tingut beneficis el 2018, explica el portaveu del comitè d'empresa a Manlleu, Jaume Mata.
 

Mata ha criticat que aquest tancament no només es carrega el teixit de Manlleu, essent l'empresa amb el nombre de treballadors més gran del municipi, sinó que a més el problema també es fa extensiu a la comarca, perquè molts treballadors són de fora.

Els treballadors de la planta de Manlleu no entenen la decisió d'abaixar la persiana d'una empresa amb un gran potencial que a més dona servei a totes les companyies elèctriques de l'Estat, ha explicat un dels membres del comitè d'empresa, Eduard Mallarach. "Som una planta pionera en l'àmbit d'I+D, amb sales d'alta tensió on es pot provar tot tipus de cables, o amb maquinària especial d'alta pressió que no existeix en cap altre lloc de l'Estat", ha destacat. A banda de cables concrets per a l'alta tensió i la molt alta tensió que només es fabriquen aquí, també hi ha el fet que les homologacions que demanen la majoria d'empreses -molt lentes d'aconseguir-, ells ja les tenen.

Mobilitzacions

A partir d'ara els esforços dels treballadors s'encaminaran a "salvar" les plantes i ja s'han començat a mobilitzar. El proper 9 d'octubre es concentraran tots davant el Parlament i aquest dissabte a Manlleu iniciaran una marxa des de l'empresa fins a l'Ajuntament.

Alguns de l'entrada de la planta de Manlleu amb alguns treballadors i les pancartes reivindicatives. Foto: ACN


Arxivat a