«En Txevi està serè i tranquil perquè sap que no ha fet res malament»

Montserrat Vinyets, advocada de l'osonenc, denuncia "una filtració massiva als mitjans" i que a les defenses no se'ls comunica "res"

Centenars de persones protestant a Vic contra les detencions de la Guàrdia Civil i Txevi Buigas
Centenars de persones protestant a Vic contra les detencions de la Guàrdia Civil i Txevi Buigas | Adrià Costa
02 d'octubre del 2019
Actualitzat el 21 de novembre a les 9:19h
La Guàrdia Civil va detenir Txevi Buigas el passat dilluns 23 de setembre en una operació contra l'independentisme -l'Operació Judes- juntament amb sis persones més d'arreu de Catalunya. Està en presó preventiva a Soto del Real, des de dijous, i se l'acusa de terrorisme, fabricació i tinença d'explosius, i conspiració per causar danys amb objectius estratègics.

Hi ha poca informació sobre el detingut, que va estar 38 hores incomunicat. L'han visitat familiars i la seva advocada Montserrat Vinyets que va anar a Madrid el divendres passat. Tal com explica a Osona.com, "estava impactat per la detenció i per com es va produir tot, però alhora amb la serenitat i la tranquil·litat d'algú que sap que no ha fet res malament". "Està esperant que s'aclareixi", puntualitza.

També està "preocupat perquè les acusacions són greus", però "seré perquè ell no ha fet res que pugui derivar-se de formar part d'una organització terrorista ni la confecció d'explosius". "Sap que és una operació de gran envergadura policial i s'ha d'afrontar d'aquesta manera", afegeix l'advocada.

Ni risc de fuga ni de destrucció de proves

Els advocats estan treballant en els recursos per demanar-ne la llibertat. "Aprofitem el recurs per al·legar novament la vulneració de drets, de no informar dels indicis", explica l'advocada, remarcant que "la llei diu que s'han de donar uns indicis essencials". En aquest sentit, denuncia que del procés no s'ha rebut "cap notificació". "Sabem el mateix quan vam fer la compareixença a la presó", apunta.

En la petició de llibertat de Buigas, l'advocada posa èmfasi en el fet que és una persona "molt arrelada al territori", amb feina, fills i un teixit associatiu al seu voltant. "No hi ha risc de fuga, si s'ha de fer una investigació o instruir un cas que es faci, però ell estant en llibertat", afegeix Vinyets.

D'altra banda, "entenem que tampoc hi ha risc de destrucció de proves, ja que se li ha registrat la casa i se li han emportat tot, quina prova pot destruir?", es pregunta l'advocada.

Investigació de les filtracions

D'altra banda, el passat dimarts al vespre van demanar al jutge que investigui les filtracions. "No pot ser que es decreti una causa sota secret de sumari i al mateix temps es filtri la informació als mitjans de comunicació", diu l'advocada. "Veiem una filtració massiva als mitjans i als advocats no se'ns comunica res", afegeix, mentre remarca que les defenses no es poden "guiar" per allò que publica la premsa.

Vinyet apunta que le causa és secreta des del setembre del 2018 i creu que pot allargar-se uns mesos, tot i que es pot prorrogar el secret de sumari.

Cartes a la presó per a Txevi Buigas

Vinyets explica que Buigas ha demanat que li enviïn cartes a la presó a través de correu. Es poden enviar a: Centro Penitenciario Madrid 5 Soto del Real; Módulo 7; M-609 km 3,5; 28791 Soto del Real (Madrid), amb Xavier Buigas Llobet, com a destinatari. Les cartes han d'anar amb remitent, amb nom complet i adreça.