Folgueroles commemora l'1-O amb un regust amarg: «No hi som tots»

El municipi ha inaugurat una plaça i amb un record per Txevi Buigas detingut i empresonat a Soto del Real acusat de terrorisme

L'acte d'inauguració de la plaça de l'1-O a Folgueroles, amb un record a Txevi Buigas
L'acte d'inauguració de la plaça de l'1-O a Folgueroles, amb un record a Txevi Buigas | Carles Fiter
01 d'octubre del 2019
Actualitzat el 21 de novembre a les 9:19h
Folgueroles ha commemorat el segon aniversari de l'1-O amb un regust amarg. "No hi som tots", deia la pancarta al mig de la plaça de Cal Rei fent referència a Txevi Buigas. La Guàrdia Civil va detenir-lo el passat dilluns 23 de setembre en una operació contra l'independentisme -l'Operació Judes- juntament amb sis persones més d'arreu de Catalunya. Està en presó preventiva a Soto del Real i se l'acusa de terrorisme, fabricació i tinença d'explosius, i conspiració per causar danys amb objectius estratègics.

Feia setmanes que el municipi tenia previst inaugurar aquesta plaça, el que no s'esperava és que empresonessin un dels seus veïns. Per això, la recaptació de la botifarrada de suport anirà destinada a la caixa de solidaritat de Buigas. L'acte local s'ha convertit en comarcal que ha aplegat centenars de persones.En aquest sentit, s'ha pronunciat Sílvia Gimbert, regidora del municipi, recordant que l'1-O tremolaven cames d'emoció també per cops de porra, i que per "aquesta plaça pujava l'urna que tots vam custodiar". Gimbert ha fet memòria de l'esperit de la jornada de l'1-O remarcant que "no podem defallir pels presos i exiliats", que "ho tornarem a fer i ens en sortirem". A més, també ha tingut un record per Txevi Buigas, "segrestat per l'estat repressiu".

Per la seva banda, l'alcalde de Folgueroles Xevi Roviró també ha reiterat que Buigas "és un home de pau". "Sabem que és innocent. El volem a casa ja", deia l'alcalde, afegint que cada vegada que passi per la plaça pensarà en Buigas i l'1-O.

Des d'Òmnium Osona, el seu president Alfred Verdaguer ha reiterat que "la bona gent -com Cuixart, Buigas i la resta de presos- han d'estar entre nosaltres i no a la presó". Ha demanat centrar els esforços en la defensa dels drets i seguir reivindicant l'1-O. Ha acabat parafrasejant Xirinacs: "Lluitarem amb tota la nostra fúria per la victòria de la pau".

L'1-O, festa local a Folgueroles

Folgueroles ha canviat la plaça de Cal Rei per la plaça 1 d'Octubre. En aquest sentit, Roviró ha explicat que el referèndum "ha desbancat el rei". També ha afegit que de cara l'any vinent, l'Ajuntament farà que l'1 d'octubre sigui festa local al municipi.
 

Alfred Verdaguer i Xavier Roviró, a punt de descobrir la placa de la nova plaça. Foto: Carles Fiter


Detingut a Sant Pere, molt vinculat Folgueroles

Buigas, de 48 anys, que va ser candidat a l'alcaldia de Folgueroles a les eleccions municipals del 2011 i regidor fins al 2014 per ERC. És treballador de l'Espai Natural Guilleries-Savassona des del 1998. Traslladat de Barcelona a la comarca d'Osona, en un primer moment va viure a Vilanova de Sau, després a Folgueroles i, des de fa poc, a Sant Pere de Torelló, on el van detenir.

Les concentracions a Folgueroles han estat diverses d'ençà de l'arrest de Buigas. A més de Vic, el poble va viure'n una de multitudinària el passat dimarts 24 de setembre. Diversos veïns ja es concentren assíduament per fer cassolades els dilluns, dimecres i divendres per reclamar l'aplicació del referèndum i la llibertat dels presos polítics i exiliats. Ara, amb un veí a la presó i molt vinculat amb les entitats i el territori, les concentracions són més sentides que mai.