«Hi serem i no fallarem»; els avis de la plaça de Vic commemoren l'1-O

En el segon aniversari del referèndum s'ha reivindicat unitat

Sofia Pons, aquest dimarts, pels carrers de Vic.
Sofia Pons, aquest dimarts, pels carrers de Vic. | Adrià Costa
01 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 16:51h
Les àvies i avis de la plaça de Vic per la llibertat han tornat a sortir al carrer aquest dimarts. Avui, però, és "un dia especial": és el segon aniversari del referèndum d'autodeterminació de l'1 d'Octubre de 2017. Així ho explica Sofia Pons, remarcant que "fa dos anys vam sortir amb l'afany de guanyar la llibertat. No ens vam rendir i crec que vam guanyar".

El col·lectiu va néixer el febrer de 2018 i des de llavors cada dimarts desenes d'àvies i avis es reuneixen al centre de Vic per reivindicar la llibertat dels presos polítics, nevi, plogui o faci molta calor. "Cada setmana hi ha gent que surt, això vol dir que les coses no dormen. Els avis hi serem i no fallarem".

Unitat

Pons també ha estat l'encarregada, juntament amb altres membres de l'assemblea de Vic, de llegir el manifest de l'ANC. Han reclamat no oblidar l'objectiu de la independència després de presó, exili i repressió. "La independència és l'única eina real per sortir d'aquest atzucac repressiu en el qual l'Estat ens vol engabiar", han remarcat.
 

Les àvies i els avis de la plaça de Vic per la llibertat, aquest dimarts. Foto: Adrià Costa


D'altra banda, han llegit que no es poden "permetre més declaracions d'independència simbòliques" i una "estratègia unitària". "Com es pensen que vam fer possible l'1-O?", s'han preguntat. De fet, a més de crits de "Llibertat", també s'ha demanat "Unitat" als partits polítics. "No acceptarem cap renúncia més. L'1-O vam votar independència i el que exigim és aquell mandat, cap altre", han conclòs.

"Sou un exemple"

Després de la volta pels carrers del nucli antic, el col·lectiu s'ha reunit davant de Casa Comella on s'ha llegit el manifest. En aquest moment s'hi ha acostat l'alcaldessa de Vic Anna Erra, que ha remarcat que són "un exemple" de constància, perseverança, lluita pacífica i democràtica.

Erra també ha alertat que s'haurà de tornar a sortir al carrer per demostrar "que continuarem ferms i pacíficament" per aconseguir la llibertat.
Arxivat a