Unes 400 persones commemoren a Vic els fets de l'1-O a la nova plaça que porta el seu nom

La presidenta de l'ANC reivindica la data com "una gran victòria col·lectiva" i anima a "reproduir" tot allò que va fer possible el referèndum

Centenars de persones a la nova plaça dedicada a l'1-O
Centenars de persones a la nova plaça dedicada a l'1-O | Albert Alemany
Osona.com
30 de setembre del 2019
Actualitzat el 01 d'octubre a les 9:51h
Unes 400 persones s'han concentrat aquest dilluns al vespre a la nova plaça 1 d'Octubre de Vic per commemorar els dos anys del referèndum. La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha reivindicat la data com "una gran victòria col·lectiva" i ha animat a partits i societat civil a "reproduir" tot allò que va fer possible el referèndum per aconseguir una majoria a favor de la independència. L'acte commemoratiu s'ha obert amb voluntaris que ha col·locat vuit urnes dalt de l'escenari, una per a cada col·legi electoral de la ciutat. Roger Español, el jove que va perdre un ull per culpa d'una bala de goma durant l'1-O, ha interpretat el cant dels Segadors amb el seu saxo, però durant l'acte també han ressonat els versos d'Ovidi Montllor i del poeta vigatà Lluís Solà. La tria de la ubicació de la plaça ha generat força controvèrsia perquè només els grups municipals de Junts per Catalunya i ERC hi han donat suport. La CUP i el PSC hi van votar en contra per motius diferents.

La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, ha reivindicat la jornada del referèndum de l'1-O com "una gran victòria col·lectiva" de la qual se'n poden extreure aprenentatges "que ens fan forts, però amb un objectiu que no hem culminat". "Analitzant l'1-O trobarem les claus de la victòria", ha dit. En aquest sentit, Paluzie ha destacat que caldrà aprendre dels errors del "després" de l'1-O: "potser perquè es va arribar amb esgotament al referèndum, es va creure en l'expectativa d'un diàleg amb l'estat o una mediació internacional, o no teníem tanta força per a un escenari d'independència unilateral no negociada". "Malgrat això, però, la lluita continua", ha afegit.

Paluzie ha aprofitat l'acte de Vic per assenyalar els partits. "Necessitem tornar a tenir un Govern i una majoria parlamentària que estigui disposada a fer la independència", ha dit enmig de crits d'"unitat". "No estem exigint dates", s'ha afanyat a dir Paluzie, "volem que es preparin per fer la independència i la posin al centre de les prioritats per damunt sels interessos de partit".

Commemoració del segon aniversari de l'1-O a Vic Foto: Albert Alemany


De la seva banda, Roger Español, el jove a qui una bala de goma que va llançar la policia durant l'1-O va provocar que perdés un ull, també ha reclamat unitat d'acció entre els partits. "Exigim-los que tornin a escoltar allò que deia el poble l'1-O". "Nosaltres podem fer molta feina, però no avançarem si els polítics no ho lideren", ha destacat.

L'acte ha estat conduit per l'actriu vigatana Mercè Estrada i ha comptat amb la intervenció musical al saxo de Roger Español. També s'han pogut veure imatges en primícia de l'1-O del 2017 a la ciutat en un vídeo que ha recordat la plaça Major plena durant la manifestació del 3 d'octubre del 2017. Lluís Solà, el poeta i medalla d'Or de Vic, ha escrit uns versos recordant el dia del referèndum que s'han col·locat al costat del cartell del nom de la plaça.

En el torn dels parlaments també han pujat a dalt l'escenari el portaveu de l'Associació d'Advocats d'Osona per la Defensa dels Drets Humans, César Lagonigro, qui ha animat a la mobilització permanent després de la sentència. "Sortim al carrer i quedem-nos-hi", ha dit. A més de Lagonigro, també han dit unes paraules el portaveu de l'Associació Catalana de Drets Civils, Carles Furriols; la portaveu de les Àvies i Avis de la plaça de Vic per la Llibertat, Sofia Pons; i Blanca Llobet, membre d'Òmnium Cultural.
 

Commemoració del segon aniversari de l'1-O a Vic Foto: Albert Alemany


La commemoració s'ha obert amb un escenari amb vuit pedestals, on vuit persones han col·locat vuit urnes, una per cada col·legi electoral de la ciutat: Mossèn Guiteras, Sucre, Salarich, Estel, Guillem de Mont-rodon, Sentofores, Vic Centre i Palau Bojons.

Una tria polèmica

La tria del lloc per ubicar la plaça de l'1 d'octubre no ha estat exempta de polèmica entre els partits del consistori. Només Junts per Catalunya a Vic i ERC han donat suport al lloc de de la plaça de davant del Sucre, un dels col·legis electorals de l'1-O. En el ple d'aquest setembre on es va consensuar la decisió, els regidors de Capgirem Vic i el PSC hi van votar en contra. Per la CUP, posar el nom de la plaça és un acte "simbòlic" ja que no apareix al nomenclàtor dels carrers de la ciutat. Segons denuncien, no hi pot ser perquè l'espai pertany a l'edifici del Sucre i no es tracta d'un espai públic on el consistori en pugui canviar el nom. Pel PSC, l'acció "divideix i no uneix la ciutadania". La tria de l'espai va sortir per majoria d'una comissió formada per entitats i partits sobiranistes.

Entre els motius que van portar a escollir la plaça de davant de l'edifici del Sucre és el fet que va ser escenari de nombroses trobades de treballadors per reclamar drets, ja que al Sucre hi conviuen serveis de l'Ajuntament de Vic, el Consell Comarcal d'Osona, la Seguretat Social i la Cambra de Comerç. A més, el lloc també ha estat punt de partida de moltes mobilitzacions i punt de trobada per anar a les concentracions de Barcelona per la Diada. De fet, la manifestació més multitudinària que s'ha fet a Vic amb motiu dels fets de l'1-O va sortir d'allà.
 

Commemoració del segon aniversari de l'1-O a Vic Foto: Albert Alemany

Arxivat a