Vinculats al teixit associatiu i a moviments independentistes: el perfil dels set CDR empresonats

Els activistes acusats de terrorisme tenen entre 35 i 50 anys i alguns d'ells han estat candidats en llistes electorals als seus municipis

L'autocar de la Guàrdia Civil soritnt de l'Audiència Nacional amb els CDR detinguts
L'autocar de la Guàrdia Civil soritnt de l'Audiència Nacional amb els CDR detinguts | ACN
NacióDigital
30 de setembre del 2019
Actualitzat el 01 d'octubre a les 17:08h
Activistes independentistes vinculats als CDR, actius en el teixit associatiu dels seus municipis i, alguns d'ells, vinculats també a partits polítics a nivell local. Aquest és el perfil predominant dels set empresonats a Soto del Real acusats de terrorisme. Alerta Solidària, encarregada de les defenses de cinc dels encausats, actua amb gelosia a l'hora de protegir la identitat dels detinguts, d'entre 35 i 50 anys, però la majoria han acabat transcendint, ja sigui a partir de les mostres de suport als municipis, les filtracions policials o la publicació en mitjans de comunicació.

Dos dels empresonats són de Sabadell. J. R., de 45 anys, és a qui les investigacions policials li atribueixen un grau d'activitat més alt en el grup. Se'l considera membre de CDR i persones que el coneixen asseguren que la convivència veïnal ha estat sempre correcta. Fa tres mesos es va produir un incendi a la cuina de casa seva, que ell va atribuir a una cigarreta. 

L'altre sabadellenc, el nom del qual respon a les inicials X. D., de 50 anys, és simpatitzant de la Crida per Sabadell (coalició formada per la CUP i l'Entesa per Sabadell), membre dels CDR i està molt vinculat al teixit associatiu de la capital vallesana. És especialment conegut pels veïns perquè fa feines de lampista i arranjaments d'amics i coneguts. 

Un candidat d'ERC a les municipals del 2011

Sí que ha transcendit, perquè el seu entorn ha sortit a defensar-lo públicament, la identitat de Xavier Buigas, de 48 anys, que va ser candidat a l'alcaldia de Folgueroles a les eleccions municipals del 2011 i regidor fins al 2014. És treballador de l'Espai Natural Guilleries-Savassona des del 1998. Traslladat de Barcelona a la comarca d'Osona, en un primer moment va viure a Vilanova de Sau, després a Folgueroles i, des de fa poc, a Sant Pere de Torelló, on el van detenir. De fet, dimarts passat es va convocar una manifestació per reclamar la seva llibertat a Folgueroles.
 

Façana de l'Ajuntament de Vilanova de Sau Foto: Cedida


Pel que fa als altres quatre empresonats, F. J., de 32 anys, veí de Santa Perpètua de Mogoda, és membre dels CDR i es va presentar com a suplement a les llistes de la CUP del passat 26 de maig. A. C., de 41 anys, va ser detingut a Sant Fost Campsentelles. En el seu domicili, la Guàrdia Civil hauria trobat suposadament termita. Dos dels detinguts, E. G. (49 anys) i D. B. (38 anys) formen part dels anomenats "els 9 de Lledoners", acusats pel Govern de la Generalitat per desordres públics i atemptat a l'autoritat per protestes durant el trasllat dels polítics independentistes presos de Lledoners a Madrid per ser jutjats al Tribunal Suprem.

E. G. va ser detingut a Cerdanyola, mentre que D. B. i la seva parella van ser detinguts a Sabadell i van quedar tots dos en llibertat el mateix dilluns. La darrera de les persones privades de llibertat respon a les inicials G. T., té 39 anys i hauria estat detinguda a Mollet del Vallès.