Les noves instal·lacions de la Santa Creu aposten per la rehabilitació i l'atenció ambulatòria

L'hospital centralitza tota l'activitat de recuperació en un sol punt i triplica els consultoris

L'àrea de rebailitació de l'Hospital de la Santa Creu
L'àrea de rebailitació de l'Hospital de la Santa Creu | Josep M. Montaner
27 de setembre del 2019
Actualitzat a les 10:27h
L'Hospital Universitari de la Santa Creu (HUSC) ha estrenat les noves instal·lacions d'atenció ambulatòria i de rehabilitació. Tal com explica Jordi Roca, director gerent de la Santa Creu, el projecte s'estructura en tres grans vessants: entorns i accessibilitat, la centralització de la rehabilitació i l'atenció ambulatòria.

Les noves instal·lacions permeten de millorar l'atenció als ciutadans i preparen el centre per donar a els necessitats actuals i futures. En aquest sentit, Roca remarca que les necessitats estan marcades per l'envelliment de la població i per l'augment de les malalties cròniques. "Les necessitats canvien: hi ha gent més gran i més dèbil" i, per això, "es necessiten estructures adequades per als propers anys", apunta. Osona té 5.400 persones majors de 85 anys, més del doble que fa una dècada.

La rehabilitació, en una àrea

Pere Solé, cap de rehabilitació, destaca que fins ara la rehabilitació ambulatòria es portava a terme en tres centres diferents (Hospital de Vic, Clínica de Vic i Hospital de la Santa Creu). A partir de dilluns s'integrarà en la nova àrea de rehabilitació, gestionada pel Consorci de Vic. D'aquesta manera es concentren els serveis d'Osona Sud en un sol espai. Està ubicat en el nou edifici i amb un total de 800 m2. Aquest espai està separat per la part pública i la privada (mútua).
 

Durant la presentació de les noves instal·lacions de l'Hospital de la Santa Creu Foto: Josep M. Montaner


Solé remarca que hi poden assistir tot tipus de malalts (neurològics, traumàtics, geriàtrics...). Xifra un flux d'usuaris de més de 250 persones diàries, cosa que suposa més de 50.000 sessions anuals. L'espai és diàfan i s'han substituït la majoria dels aparells a més de la incorporació de nova tecnologia. "És molt funcional i a l'hora simple", afegeix Solé.

Aposta per l'atenció ambulatòria

Pel que fa a l'àrea ambulatòria, s'ha doblat l'anterior superfície que hi havia. D'aquesta manera es passa de 4 a 13 consultoris i també s'amplia l'Hospital de Dia. Els nous consultoris són una eina de suport de l'atenció primària on hi acostumen anar persones d'edat, amb multimorbilitat, és a dir, que tenen diverses malalties alhora, a més d'alguna dificultat de moviment.

"Si tens 85 anys, mobilitat reduïda, i manca de transport, que et proveeixin tots els serveis alhora, canvia moltíssim", explica Joan Espaulella, cap de geriatria, remarcant que "la idea és moure els professionals per atendre el pacient en un sol espai". Hi ha equips d'avaluació integral per a diferents especialitats: geriatria, cures pal·liatives...
 

L'Hospital de la Santa Creu Foto: Josep M. Montaner


L'àrea ambulatòria, tal com explica Marta Ferrer, directora de cures, s'estructura en 5 grans programes: cures, esclerosis múltiple, rehabilitació geriàtrica, psicoestimulació i equilibri i marxa. En aquest sentit, apunta que també s'ha reforçat l'Hospital de Dia amb tractaments per aquelles persones que els han donat l'alta o per evitar un ingrés prematur. Per exemple, destaca la sala blanca, un salt qualitatiu pel que fa a la cura, per exemple de nafres, mitjançant tecnologia puntera.

Encaix amb l'entorn

Grau també destaca l'encaix amb l'entorn de les noves instal·lacions. A més de l'aparcament soterrat, el parc públic aporta una gran millora urbanística al barri. El pàrquing està obert a tot el públic i consta de 140 places de cotxes i 13 de motos. També hi haurà una nova cafeteria.

Inversió de 6,4 milions d'euros

Les obres han suposat una inversió de 6,4 milions d'euros. S'ha actuat en més de 6.000 m2 de superfície construïda en total, 2.230 dels quals són de reforma i ampliació de l'àrea assistencial. El projecte arquitectònic ha anat a càrrec d'Albert Colomer i David Acebes, i les enginyeries Egavic i Lavola.
 

Jordi Roca, durant la presentació. Foto: Josep M. Montaner


Els treballs d'ampliació i de modernització van començar el 2016. La posada en marxa dels nous espais de l'hospital s'han fet de manera progressiva. El maig ja es va obrir el parc públic del voltant del centre, i el juliol, els accessos al nou edifici i la nova part ambulatòria.

"És un projecte molt ambiciós. L'Hospital de la Santa Creu mai havia viscut una actuació d'aquesta envergadura en metres quadrats i inversió", conclou Jordi Grau.

Arxivat a