VÍDEOS Centenars de persones protesten a Folgueroles en suport del seu veí detingut per la Guàrdia Civil

Txevi Buigas, exregidor del municipi, va ser arrestat dilluns a Sant Pere de Torelló

Osona.com
24 de setembre del 2019
Actualitzat el 21 de novembre a les 9:17h
Concentració a Folgueroles en rebuig de la detenció de Txevi Buigas per la Guàrdia Civil.
Concentració a Folgueroles en rebuig de la detenció de Txevi Buigas per la Guàrdia Civil. | ND

Centenars de persones s'han concentrat aquest dimarts des de dos quarts de vuit del vespre a Folgueroles en rebuig a la detenció de Txevi Buigas, exregidor del municipi arrestat per la Guàrdia Civil dilluns a Sant Pere de Torelló, en el marc de l'operació ordenada per l'Audiència Nacional contra membres dels CDR.

"Pujo aqui en nom del poble de Folgueroles i amb la ràbia a dins pel que ens han fet", ha assenyalat l'alcalde Xevi Roviró, d'ERC, al començar el seu discurs en la concentració.
 

 

En l'acte han sonat cançons reivindicatives com L'Estaca, hi ha hagut crits d'"Independència", i s'ha escoltat també el Cant de L’Emigrant, amb lletra de Jacint Verdaguer, fill de Folgueroles.


La protesta, que ha comptat amb la presència de familiars, ha anat seguida d'un ple municipal en què s'ha votat per unanimitat una moció de rebuig als fets. El moment més emotiu de l'acte ha estat al final, quan la parella de Buhigas i el seu fill han pujat a l'escenari per rebre l'escalf dels concentrats.

Buigas, que des de feia un mes vivia a Sant Pere de Torelló, està molt arrelat al municipi. Va ser regidor de l'Ajuntament de Folgueroles del 2011 al 2012 i, "participa de la vida cultural, esportiva i cívica", diu el batlle, que insisteix en el fet que és un home "de bé i de pau".

Roviró, amic de la família, va anar fins a la casa de pagès on viu Buigas, a Sant Pere. La dona del detingut li va trucar perquè anés a buscar el fill de la família, de deu anys. "La Guàrdia Civil no ens va deixar entrar i vam haver d'esperar que ens portessin ells al nano". El nen li va explicar que havien rebentat els panys i entrat per la força. "Els van fer estirar a tots a terra, amenaçats amb escopetes. Això és traumàtic", relata.
 

Centenars de persones a la plaça de Folgueroles, en suport del seu veí detingut


El poble, indignat

Segons l'alcalde, s'han vulnerat els drets més bàsics i "el poble està indignat". Per aquesta raó han optat per concentrar-se aquest vespre per exigir la seva llibertat i de la resta de detinguts, mostrar el rebuig a "les forces d'ocupació" i donar suport a la família.  Roviró descriu Buigas com a una persona "compromesa", un "home de bé i pau". "Ens volen atemorir", assegura, tot afegint que quan es demostri la injustícia "el mal ja estarà fet".