Vic enceta un projecte europeu amb la salut i el medi urbà com a protagonistes

Vuit ciutats més formen part de la iniciativa "Healthy Cities" que lidera la capital d'Osona

L'alcaldessa Anna Erra i la regidora Fabiana Palmero donant el tret de sortida a la iniciativa.
L'alcaldessa Anna Erra i la regidora Fabiana Palmero donant el tret de sortida a la iniciativa. | Carles Fiter
24 de setembre del 2019
Actualitzat el 25 de setembre a les 11:22h
Vic ha donat el tret de sortida el projecte europeu Urbact-Healthy Cities aquest dimarts. Precisament la capital d'Osona lidera aquesta iniciativa que proposa, a través d'una xarxa de ciutats, aprofundir en la relació entre la salut i el medi urbà, desenvolupar polítiques centrades en la millora de l'estat de salut de la població; així com desenvolupar una rigorosa avaluació de l'impacte sanitari d'aquestes polítiques.

"Tot gira al voltant de la salut i la ciutat", explica la regidora d'Urbanisme Fabiana Palmero, destacant que es tracta d'una xarxa de ciutats "equilibrada territorialment, tant per situació geogràfica com nivell econòmic".

A Vic: el pla especial del Puig Jueus

"En el cas de Vic es desenvoluparà el pla especial del Puig dels Jueus amb la participació ciutadana i amb els inputs de la resta de ciutats europees", explica Palmero. En aquest sentit, apunta que "hi ha ciutats que desenvolupen espais verds, o una política de tenir horts a les escoles... no tothom fa un pla urbanístic ni una acció concreta a nivell urbà". "Cada ciutat té un projecte que la relació comuna és la salut de les persones des de diferents perspectives", conclou.

El POUM de Vic va desenvolupar un pla especial del Puig dels Jueus, ja que va generar discussió i no va quedar definit. "Tenim clar que hi ha d'haver un vial per descongestionar el nord de la ciutat", diu la regidora. Ara, amb aquest projecte, s'engegarà el pla especial que anirà lligat amb la planificació i l'estudi del pla d'acció europeu. En aquest sentit, Palmero remarca que "el projecte entén l'empoderament ciutadà com una eina per tirar endavant polítiques i projectes de ciutat".

Amb el desenvolupament del pla especial s'obtindran uns indicadors d'incidència en la salut de les persones. "L'anàlisi i el control de l'èxit del projecte es veurà a llarg termini", afegeix Palmero.
 

Aquest dimarts durant la visita guiada per Vic als components del projecte europeu. Foto: Josep M. Montaner


El grup està format per Pärnu (Estònia), Farkadona (Grècia), Falerna (Itàlia), Anyksciai (Lituània), Planning Authority de Malta, Alphen aan den Rijn (Holanda), Loulé (Portugal) i Bradford (Anglaterra). Aquest dimarts i dimecres representants d'arreu treballen conjuntament el projecte en una primera presa de contacte.

Dues fases, amb un intercanvi de bones pràctiques

Durant els primers sis mesos, cada grup local de treball desenvoluparà la iniciativa i es fixaran les línies principals, "més enllà del pla especial", explica la regidora. En aquest sentit, Vic, com a ciutat líder, haurà de viatjar a les altres ciutats per conèixer els altres projectes.

"Aquest programa és un intercanvi de bones pràctiques", diu Palmero, remarcant que "es porta Europa al món local, i s'exporta el món local a Europa". En els propers dos anys, durant la segona fase, cada grup desenvoluparà el seu projecte.

"Un orgull i un repte" per Vic

Per la seva banda, l'alcaldessa de Vic Anna Erra remarca que liderar el projecte "és un orgull i un repte". "És una oportunitat per donar-se a conèixer al món i per estar més interconnectats", afegeix Erra.

A més, l'alcaldessa apunta que el projecte "lliga" amb el lema de ciutat "Vic, ciutat a la mesura humana", "que busca el benestar de les persones". "Aquest aprenentatge ens enriquirà a nosaltres i vosaltres", conclou.

Palmero destaca que "és un dia molt especial per Vic" i que, amb aquest projecte, espera "descobrir moltes coses i també poder ensenyar-ne" a les altres ciutats.
Arxivat a