​La plaça del Consell Comarcal es convertirà en la de l'U d'Octubre

El ple de Vic aprova per majoria la proposta que no és vista amb bons ulls per Capgirem Vic ni el PSC

El ple de Vic votant el nou espai per l'1-O.
El ple de Vic votant el nou espai per l'1-O. | Josep M. Montaner
17 de setembre del 2019
Actualitzat a les 11:38h
Finalment, Vic celebrarà el segon aniversari de l'1-O amb una plaça que porti el seu nom. Aquest dimecres, el ple va aprovar per majoria donar el nom de la plaça "U d'Octubre de 2017" a l'espai situat davant del Consell Comarcal. Ho va fer amb els vots de l'equip de govern (JxCat) i ERC. Tal com explicava la regidora Susagna Roura, la comissió formada pels partits sobiranistes i les entitats ANC, Òmnium i CDR, han decidit "per majoria i no per unanimitat", donar el nom en aquest espai. Tant Capgirem com el CDR no ho veuen amb bons ulls.

Roura explicava que d'aquest indret va sortir la manifestació prèvia al referèndum i la posterior del 3 d'octubre. Tot i això, la regidora destacava que no només se li ha de donar el nom institucionalment: "L'ús de la nomenclatura depèn dels ciutadans. Tal com ho anomena la gent, és el valor que prenen". La plaça s'inaugurarà el 30 de setembre en un acte públic.
 

Anna Erra, Susagna Roura i Titi Roca. Foto: Josep M Montaner
 

Maria Balasch Foto: Josep M Montaner


ERC, a favor; Capgirem i PSC, en contra

"Fa un any vam demanar que es retirés aquest punt de l'ordre del dia perquè es presentava com una urgència i no ens va acabar de convèncer", deia la portaveu d'ERC Maria Balasch. En aqeust sentit va explicar el seu canvi de vot: "No volem tornar a tenir el debat d'aquí a tres anys". "Qualsevol carrer és digne per portar aquest nom que representa les nostres llibertats", concloïa Balasch.

Carla Dinarès, de Capgirem Vic, criticava que el punt ja s'havia retirat per falta de consens ara feia un any i fins al moment no havia canviat res, "només la majoria absoluta de convergència". "No és un espai de la via pública", deia Dinarès, remarcant que no apareixerà en el nomenclàtor de Vic i que es canviarà el nom de tot l'edifici (la plaça de la xemeneia, la vorera de l'aparcament...). "Pretenen que ens creguem que és una proposta molt potent i encertada", però "és un acte simbòlic", va dir.
 

Carla Dinarès. Foto: Josep M Montaner
 

Carme Tena, al ple de Vic. Foto: Josep M Montaner


Des del PSC, la regidora Carme Tena remarcava que és un nom que "divideix", tenint en compte els plens (de desconnexió) del setembre de 2017; la posterior declaració d'independència, així com les càrregues policials. A més, apuntava que hi hauria d'haver un procés participatiu per escollir el nom, com ha passat amb la nova biblioteca, en la qual no s'ha escollit 1-O com a nom definitiu.

Ni el carrer Virrei Avilés, ni la plaça de l'Estació, ni la nova biblioteca

Tot i que la proposta del Consell Comarcal ha estat la definitiva, abans n'hi ha hagut d'altres. En un primer moment, des de Capgirem va posar sobre la taula canviar el nom del carrer Virrei Avilés, però el veïnat va descartar-ho. També es va proposar la plaça de l'Estació, que reunia més consens, però els veïns també van descartar-ho.

Durant el procés de selecció del nom de la nova biblioteca es va suggerir l'U d'Octubre com una possibilitat, però finalment, es va escollir el nom de Pilarín Bayés. Els grups polítics (JxCat, ERC i Capgirem) i les entitats independentistes (ANC, Omnium i CDR) es van reunir des de l'estiu del 2018 per trobar un lloc per l'1-O.
 

Josep Lluís Garcia, presentant la moció. Foto: Josep M Montaner
 

Pere Freixa. Foto: Josep M Montaner


Un espai per a Marià Serra i Badell

El ple va seguir parlant de noms de cases i carrers. ERC va presentar una moció -l'única del ple de dilluns- per atorgar el nom de l'alcalde de Vic Marià Serra i Badell a un espai públic de la ciutat. Tal com explicava el regidor Josep Lluís García, Serra va ser batlle en dos períodes: 1931-1934 i 1936-1938. El van empresonar pels fets d'octubre i es va exiliar a França en acabar la Guerra Civil espanyola. Va morir a Mèxic el 1944.

García va destacar la construcció de dues escoles (els actuals Casal Guiteras i escola Estel); l'abastament d'aigua a la ciutat; i l'impediment de la destrucció del Palau Episcopal de Vic.

Tots els grups van votar-hi a favor. García va llegir una carta d'agraïment de la filla de Marià Serra i Badell. D'altra banda, des de Capgirem, Pere Freixa va remarcar la necessitat de crear un reglament del nomenclàtor de la ciutat, ja que la gran majoria són d'homes (més de 200) i només hi ha 15 noms de dona.
 

Núria Vergés, al ple de Vic Foto: Josep M Montaner
 

Sara Blàzquez al ple de Vic Foto: Josep M Montaner


El protocol contra totes les violències sexuals

El ple va ratificar per unanimitat l'adhesió de l'Ajuntament de Vic al protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d'oci de la Generalitat de Catalunya. Tal com explicava la regidora d'Igualtat Núria Vergés, el nou document "obre noves possibilitats" i complementa el protocol lila, que va posar en marxa Vic.

En aquest sentit, Vergés destacava que el protocol facilita que es puguin denunciar les violències no penals que passen desapercebudes, a més de ser un protocol "integrador". "A Vic no en deixem passar ni una", va remarcar.

Per la seva banda, la regidora de Capgirem Vic, Sara Bláxquez va apuntar que hi havia hagut "molta pressa" i no s'havia pogut treballar tant com el protocol lila de Vic. En aquest senti, destacava que era una passa endavant, però que no s'oblidessin del protocol municipal.

Aquest protocol s'aplica pel Mercat de Música Viva de Vic. La setmana passada es van formar agents implicats en aquest esdeveniment, així com les dues regidores vinculades amb el MMVV. L'oposició -ERC i Capgirem- va criticar que no es convoqués la resta de partits. Vergés va apuntar que la formació es farà més endavant.

Dels 13 dictàmens, 7 es van aprovar per unanimitat.
 

Roger Mas, al ple de Vic. Foto: Josep M Montaner
 

Albert Castells, durant el ple Foto: Josep M Montaner
 

Bet Piella. Foto: Josep M Montaner

Arxivat a