La fibra òptica arribarà al 92% de la població d'Osona

El conseller Puigneró remarca que a la comarca s'ha fet "un salt qualitatiu i quantitatiu", ja que s'ha passat de 6 a 31 municipis en el darrer any

Jordi Puigneró, a Santa Eulàlia de Riuprimer
Jordi Puigneró, a Santa Eulàlia de Riuprimer | Josep M. Montaner
13 de setembre del 2019
Actualitzat a les 9:49h
En el darrer any, a Osona el desplegament de la xarxa de fibra òptica ha passat dels 6 municipis als 31, una xifra que representarà el 92% de la població connectada. Així ho explicava aquest dijous, el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, des de Santa Eulàlia de Riuprimer.

En aquest sentit, remarcava que és la comarca que ha fet "un salt qualitatiu i quantitatiu". Aquesta instal·lació permetrà que les operadores puguin fer arribar la fibra.

De 6 a 31 municipis

Fins ara la presència de la fibra de la Generalitat era a Centelles, les Masies de Voltregà, Sant Julià de Vilatorta, Tona, Torelló i Vic, a més de 14 polígons industrials de la comarca.

A finals d'any, amb l'execució dels projectes d'extensió que està portant a terme la Generalitat, la fibra ha d'arribar a nous municipis com ara: Alpens, Lluçà, Montesquiu, Muntanyola, Olost, Perafita, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Sant Martí de Centelles, Santa Eulàlia de Berga, Santa Eulàlia de Riuprimer, Santa Maria de Besora, Sobremunt, Sora, Vilanova de Sau, Balenyà, Calldetenes, Folgueroles, Manlleu, Prats de Lluçanès, Roda de Ter, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Pere de Torelló, Sant Quirze de Besora, Sant Vicenç de Torelló, Seva, Taradell i Tavèrnoles.

Precisament, el conseller va visitar Santa Eulàlia de Riuprimer pel tram Vic-Muntanyola. Puigneró explicava que la inversió ha estat de 128.000 euros per connectar una via de 13,2 quilòmetres.
 

Jordi Puigneró, signant el llibre d'honor de Santa Eulàlia de Riuprimer Foto: Josep M. Montaner


Pel desenvolupament i contra el despoblament

"El Govern ha fet un esforç per dotar el país d'una infraestructura determinant perquè no hi hagi ciutadans de primera i de segona", deia el conseller, remarcant la importància del dret a l'accés i estar connectats a Internet. "A més és un antídot contra el despoblament i una eina per al desenvolupament econòmic i professional", afegia.

Per la seva banda, l'alcalde de Sant Julià de Vilatorta i president del Consell Comarcal, Joan Carles Rodríguez, remarcava "les dificultats" que suposa fer arribar la fibra a les llars, o bé per les canalitzacions o falta de recursos dels ajuntaments. L'alcalde de Muntanyola, Carles Morera, afegia la problemàtica de fer arribar la fibra en masies disseminades.

58 municipis i 270 quilòmetres de cable a Barcelona

A la demarcació de Barcelona, s'ha connectat 58 nous municipis a la xarxa i s'han estès més de 270 quilòmetres de cable. Aquesta actuació, que forma part de la primera fase del conveni que la Generalitat vi la Diputació de Barcelona, tindrà un impacte sobre una població de 180.000 habitants.

L'objectiu és connectar totes les capitals de comarca el 2020 amb fibra òptica i garantir l'accés a la banda ampla als nuclis de més de 50 habitants el 2023. En aquest sentit, el conseller ha explicat que la xarxa ja és a totes les capitals de la demarcació de Barcelona, excepte Moià (una de les 13 en total que falten a Catalunya).
 

Jordi Puigneró amb l'alcalde Txevi Rovira i altres representants públics. Foto: Josep M. Montaner


El projecte d'extensió de la xarxa de fibra òptica de la Generalitat de Catalunya està cofinançat pels Fons Europeus de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.

En el marc del pacte nacional per al desplegament de la fibra òptica que van signar el mes de març la Generalitat i les diputacions el compromís és desplegar 4.160 quilòmetres més de xarxa fins al 2023. Del total previst, ja se n'ha desplegat més de la meitat, concretament 4.772 quilòmetres.
Arxivat a