Vic homenatja Bac de Roda i recorda els orígens de la Diada amb Laura Borràs

Més d'una quarantena d'entitats, institucions i partits polítics participen en la tradicional ofrena floral a Francesc Macià passada per aigua

L'homenatge a Bac de Roda, passat per aigua.
L'homenatge a Bac de Roda, passat per aigua. | Josep M. Montaner
Osona.com
11 de setembre del 2019
Actualitzat a les 9:36h
Com cada 10 de setembre, Vic ha homenatjat Bac de Roda. Per segon any consecutiu, s'han fet dues ofrenes florals. La primera ha estat de roses grogues a l'escultura commemorativa de Bac de Roda, davant l'església del Carme, que precisament fa dos anys va inaugurar el president d'Òmnium Jordi Cuixart.

Els presos i exiliats polítics han pres un protagonisme en aquest preludi de la Diada. Precisament, hi havia les germanes del conseller Lluís Puig, com a representants de l'Associació Catalana pels Drets Civils.
 

La primera de les orfrenes florals. Foto: Josep M Montaner


Després de l'ofrena floral a l'escultura s'ha fet a la placa commemorativa de Francesc Macià que va comptar amb una quarantena d'entitats, institucions i partits polítics. L'acte va finalitzar amb el ball de l'àliga, els pilars dels Sagals d'Osona i la interpretació d'Els Segadors. Els assistents van fer l'homenatge paraigua en mà per la pluja.

Laura Borràs repassa els orígens de la Diada

La diputada Laura Borràs va ser l'encarregada de pronunciar la conferència d'enguany sota el títol "No celebrem una derrota. Contra els predicadors de la renúncia i la submissió".

Borràs va repassar l'origen de la celebració de la Diada per combatre la idea que el poble català celebra una derrota. "Catalunya escull la derrota com a data emblemàtica perquè recordem el que vam ser i vam perdre. El que fem és recordar el darrer dia en què vam ser un país lliure. El darrer dia en què les nostres institucions, la nostra bandera i la nostra llengua van ser de primera, no regionals i sotmeses", va dir. Va acabar remarcant que "la nostra nova diada serà el dia en què tornem a ser independents!".
 

Laura Borràs, a la Sala de la Columna. Foto: Josep M Montaner


L'alcaldessa Anna Erra va tancar l'acte remarcant que "continuarem perseverant per demanar la llibertat del nostre poble, en contra de la repressió", i va convidar el públic a assistir a la manifestació "per demostrar que persistim i ens mantenim ferms".

Erra va reivindicar que després de la sentència, "ens tocarà tornar-nos a conjurar de nou per aconseguir el que ja vam dir l'1 d'octubre: una república i un país independent".
 

Galeria de fotos

Arxivat a