Front comú contra la contaminació de l'aire a la Plana de Vic

El conseller Calvet presideix la reunió de constitució de la Taula supramunicipal que inclou més d'una vintena d'ajuntaments osonencs

Alcaldes d'arreu d'Osona, junts per fer front a la contaminació atmosfèrica.
Alcaldes d'arreu d'Osona, junts per fer front a la contaminació atmosfèrica. | Carles Fiter
10 de setembre del 2019
Actualitzat a les 10:05h
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va presidir aquest dilluns la reunió constitutiva de la Taula supramunicipal per la qualitat ambiental de la Plana de Vic. Aquesta nova eina, impulsada per l'Ajuntament de Vic, dona resposta a la demanda del territori davant d'aquesta problemàtica respecte els nivells d'ozó (a l'estiu), partícules en suspensió i Benzo(a)pirè.

El conseller explicava que amb la nova taula es crea un instrument més "que ha de permetre disposar d'una millora política de la qualitat de l'aire". També va destacar que "un tema tan important per la comarca" s'afronta amb una voluntat d'aprofundir relacions entre administracions.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Vic Anna Erra va destacar que la reunió va sorgir per la necessitat de trobar-se i abordar la situació entre tots els ajuntaments. "Cadascú ha anat treballat al seu municipi, però calia un espai comú", deia l'alcaldessa, remarcant que es vol "activar una eina que ens pugui ajudar a ajuntar i aglutinar actuacions i accions per bategar junts davant aquesta situació". En aquest sentit, destacava la importància de treballar "en conjunt i coordinadament" per fer "un front comú" davant el repte de la contaminació atmosfèrica.

Aquest any s'ha superat per primera vegada el llindar d'alerta d'ozó troposfèric –s'ha arribat a 243 µg/m3 dos dies consecutius- i s'ha fregat a les estacions de Manlleu i Tona. El llindar d'informació s'ha superat un total de 42 cops. L'ozó és considerat un contaminant atmosfèric i quan se supera el llindar de 240 pot comportar un risc per a la salut de la població.

El pla de la qualitat de l'aire de la conurbació de Barcelona

El conseller remarcava que s'està treballant en un nou Pla de la qualitat de l'aire a la conurbació de Barcelona que inclourà mesures addicionals per reduir l'ozó.

L'ozó troposfèric no s'emet directament, ni a Osona ni a l'entorn de Barcelona. És el que s'anomena un contaminant secundari, o el que és el mateix, fruit d'una reacció química. Els òxids de nitrogen que s'emeten a l'àrea metropolitana de Barcelona –causats pel trànsit i la indústria- reaccionen amb la llum solar i acaben generant partícules d'Ozó (O3). La marinada fa desplaçar-lo pel congost de la C-17 fins que arriba a la plana de Vic, on per l'orografia, queda estancat.
 

Feliu, Erra, Calvet, Rius i Castells, durant la reunió a la Sala de la Columna de l'Ajuntament de Vic. Foto: Carles Fiter


Per tant, aquest document ha d'avaluar l'impacte de la reducció dels òxids de nitrogen sobre la formació d'ozó a la plana. Calvet explicava que les mesures per reduir l'ozó són difícils d'aplicar ja que és un contaminant secundari. Tot i això, el pla, que es preveu que estigui enllestit a finals de mes, inclourà unes mesures addicionals, com la revisió de llicències d'indústries i granges.

Calvet i Erra estaven acompanyats de la vicepresidenta del Consell Comarcal d'Osona, Margarida Feliu; la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic Mercè Rius; i el regidor de Medi Ambient Albert Castells.

A més de membres del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, també formaran part de la Taula experts del sector industrial, urbanístic i de mobilitat que es decidiran en les properes sessions plenàries. L'objectiu és disposar d'un espai de coordinació i debat entre la Generalitat i els ens locals implicats en aquesta problemàtica concreta per avaluar les mesures més urgents a implementar.

Més d'una vintena de municipis

A més, la primera reunió de la taula va comptar amb alcaldes i representants de 26 municipis de la Plana de Vic. Es tracta de Balenyà, Calldetenes, Centelles, Folgueroles, Gurb, Malla, Manlleu, Les Masies de Roda, Les Masies de Voltregà, Montesquiu, Roda de Ter, Santa Cecília de Voltregà, Santa Eugènia de Berga, Santa Eulàlia de Riuprimer, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Martí de Centelles, Sant Miquel de Balenyà, Sant Julià de Vilatorta, Sant Pere de Torelló, Sant Quirze de Besora, Sant Vicenç de Torelló, Seva, Taradell, Tavèrnoles, Tona i Torelló.