La Marxa dels Vigatans donarà veu als votants de l'1-O que ho tornarien a fer

La 17a edició, que serà més accessible per a persones sordes, se celebrarà el proper 6 de setembre

Raimon Casals i Titi Roca, durant la presentació de la 17a Marxa dels Vigatans.
Raimon Casals i Titi Roca, durant la presentació de la 17a Marxa dels Vigatans. | Albert Alemany
28 d'agost del 2019
Actualitzat el 04 de setembre a les 14:42h
Òmnium Cultural Osona ja ho té tot a punt per celebrar la 17a edició de la Marxa dels Vigatans. Enguany la proposta fa un pas més en la participació i vol donar veu a les persones que van votar a l'1 d'octubre i ho tornarien a fer. La Marxa se celebrarà el divendres 6 de setembre a partir de dos quarts de 10 de la nit a la plaça Major de Vic amb l'arribada de les diverses columnes de foc dels pobles d'Osona que en formen part.

Tal com explica el coordinador de l'acte i membre de la junta, Raimon Casals, la novetat és un vídeo-mural participatiu que es projectarà a la plaça. Per participar-hi, cal gravar-se amb anterioritat en format horitzontal i durant 3 segons dient: "Ho tornaré a fer" o "Ho tornarem a fer" i enviar-lo a Òmnium (consultar el procés).

A més d'aquesta novetat, Casals apunta que hi ha tres maneres més de col·laborar amb la marxa: formant part d'una de les 36 columnes que surten de les poblacions d'Osona portant una torxa, apadrinant una torxa o participant en el concurs d'Instagram.

"La Marxa dels Vigatans, ja ho fem!"

Precisament, aquestes paraules les va pronunciar el president d'Òmnium Jordi Cuixart durant el judici de l'1-O al Suprem. "La Marxa dels Vigatans, ja ho fem!" és el lema de la 17a edició i fa referència al convenciment que la desobediència civil és l'única opció.

Les projeccions, la proposta escenogràfica, la música i el teatre seran el fil conductor d'un acte vol ser reivindicatiu i espectacular a parts iguals. De fet, també donarà veu als presos i exiliats polítics a través de gravacions i lectures de textos escrits per a l'ocasió.
 

La Marxa dels Vigatans, el passat 2017. Foto: Josep Maria Montaner


Una Marxa més accessible

Casals apunta que l'edició d'enguay serà "més accessible", ja que es compta amb la col·laboració de l'associació de sords de Vic i Osona. Per tant, un intèrpret a l'escenari transmetrà els diàlegs durant tot l'acte. En aquest sentit, el portaveu d'Òmnium destaca que en els darrers anys ja s'ha incorporat els subtítols en els vídeos projectats.

Conxita Vernis, l'homenatjada d'enguany

Els personatges de la marxa són l'homenatjat i l'infant que protagonitzaran el diàleg de compromís a dues veus. Enguany la persona homenatjada és Conxita Vernis. Tal com ha destacat Casals, Vernis ha estat una de les impulsores de l'escola Andersen, una escola laica, inclusiva i plural; ha col·laborat amb el Centre de Normalització Lingüística; ha participat activament en aspectes d'educació lligats amb la cohesió social; és una impulsora de les noies guies d'Osona; i darrerament, ha participat activament amb les entitats de la comarca, com l'Aula de la Gent Gran. L'acte d'homenatge serà abans i tindrà lloc el pròxim 2 de setembre al Temple Romà.

La Marxa dels Vigatans va néixer l'any 2003 amb la voluntat de renovar i impulsar la celebració de la Diada Nacional de Catalunya a la comarca d'Osona i també recordar els fets de 1714. Al llarg de les edicions, la Marxa ha evolucionat des d'una tradicional marxa de torxes fins a un model més participatiu, simbòlic i estretament vinculat als fets històrics de la comarca, i en els darrers anys, en la situació política del país.

Conxita Vernis Foto: Òmnium Cultural

Arxivat a