Aquesta informació es va publicar originalment el 27 d'agost de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Més d'una cinquantena d'ànecs coll verd han mort als rius Gurri i Mèder per un brot de botulisme aviar. Es tracta d'una malaltia produïda per una toxina que produeix la bactèria
Clostridium botulinum. Les aus afectades per aquesta malaltia presenten una paràlisi i flaccidesa que els impedeix mantenir el cap dret, i els acaba produint la mort, sovint per afogament. Tot i que aquesta malaltia no suposa un perill directe per a les persones, podria ser contagiós si es manipulés o s'ingerís un ocell intoxicat.
El
Grup d'Anellament Calldetenes-Osona (GACO) i el
Grup de Naturalistes d'Osona van ser els primers a detectar el brot fa unes setmanes. Precisament, el GACO va trobar-se una dotzena d'ànecs morts durant un cens. Després de diverses analítiques, es va confirmar que es tractava d'un brot de botulisme aviar.
Sequera i excés de nutrients (purins)
Marc Ordeix, Coordinador del
Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis (CERM), explica a
Osona.com que "a l'estiu és habitual" trobar-se amb aquesta situació en llocs "que fa molta calor i hi ha un excés de nutrients". El biòleg apunta que quan el riu baixi eixut, es forma una capa a l'aigua de bacteris, algues i fongs, i en les zones sense oxigen s'hi forma el bacteri del botulisme (
Cloristidium botulinum) com si fos "un caldo de cultiu". Moltes aus, com els ànecs de coll verd, busquen aliment en aquesta capa i acaben ingerint el bacteri.
Dos ànecs morts pel brot de botulisme aviar. Foto: Josep M. Montaner
"El problema no és el bacteri, sinó una toxina que produeix i que és mortal en concentracions molt baixes", especifica el biòleg. En aquest sentit, remarca que "amb molt poca quantitat d'aquesta toxina poden morir moltes aus". Tot i que fins al moment només es té constància de la mort d'ànecs de coll verd, també pot afectar altres aus, com gavians, gavines o polles d'aigua.
"És fàcil de deduir que aquests nutrients venen dels purins amb els quals s'adoben els camps" diu Ordeix, i que amb les pluges s'acaben desplaçant als rius. En aquest sentit, explica que el tram urbà de Vic acostuma a ser el més afectat per la mala qualitat de l'aigua. Per això s'han pogut veure ànecs morts a sota el pont romànic de les Adoberies.
D'altra banda, el coordinador del CERM remarca que "els animals morts s'han de retirar dels rius perquè si un altre animal -com un gos o una guilla- se'l menja, també es pot contagiar i morir".
Un dels punts on l'aigua queda estancada i es pot formar el bacteri. Foto: Josep M. Montaner
No tocar les aus mortes i avisar per retirar-les
El regidor de Medi Ambient, Albert Castells, explica que des de l'Ajuntament de Vic s'estan coordinant accions per retirar els animals morts a través de les regidories de Salut Pública i Medi Ambient, conjuntament amb l'empresa que gestiona la fauna urbana de la ciutat, Biodiversitat.cat, i treballant en col·laboració directa amb el Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya i el cos d'Agents Rurals.
En declaracions a
Osona.com, Castells avisa que en cas de trobar-se amb aus mortes cal avisar als Agents Rurals com a cos competent de la fauna salvatge. En aquest sentit, la regidora de Salut Pública, Núria Vergés, remarca que no s'han de tocar els ocells morts i cal avisar els Agents Rurals per tal que els retirin. "Aquesta és la principal eina per evitar la seva propagació", diu la regidora.
Ànecs collverd a Vic. Foto: Josep M. Montaner
Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?
Subscriu-te aquí gratuïtament