1 de 10
Medi ambient

​Més d'una cinquantena d'ànecs morts en rius d'Osona per un brot de botulisme aviar

La malaltia, que no suposa un perill directe per a les persones, s'acaba produint per la sequera i l'excés de nutrients a l'aigua

Un ànec mort pel brot de botulisme aviar, aquest dimarts al matí. | Josep M. Montaner
per Carles Fiter, 27 d'agost de 2019 a les 16:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 d'agost de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Més d'una cinquantena d'ànecs coll verd han mort als rius Gurri i Mèder per un brot de botulisme aviar. Es tracta d'una malaltia produïda per una toxina que produeix la bactèria Clostridium botulinum. Les aus afectades per aquesta malaltia presenten una paràlisi i flaccidesa que els impedeix mantenir el cap dret, i els acaba produint la mort, sovint per afogament. Tot i que aquesta malaltia no suposa un perill directe per a les persones, podria ser contagiós si es manipulés o s'ingerís un ocell intoxicat.

El Grup d'Anellament Calldetenes-Osona (GACO) i el Grup de Naturalistes d'Osona van ser els primers a detectar el brot fa unes setmanes. Precisament, el GACO va trobar-se una dotzena d'ànecs morts durant un cens. Després de diverses analítiques, es va confirmar que es tractava d'un brot de botulisme aviar.


Sequera i excés de nutrients (purins)

Marc Ordeix, Coordinador del Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis (CERM), explica a Osona.com que "a l'estiu és habitual" trobar-se amb aquesta situació en llocs "que fa molta calor i hi ha un excés de nutrients". El biòleg apunta que quan el riu baixi eixut, es forma una capa a l'aigua de bacteris, algues i fongs, i en les zones sense oxigen s'hi forma el bacteri del botulisme (Cloristidium botulinum) com si fos "un caldo de cultiu". Moltes aus, com els ànecs de coll verd, busquen aliment en aquesta capa i acaben ingerint el bacteri.

 

Dos ànecs morts pel brot de botulisme aviar. Foto: Josep M. Montaner


"El problema no és el bacteri, sinó una toxina que produeix i que és mortal en concentracions molt baixes", especifica el biòleg. En aquest sentit, remarca que "amb molt poca quantitat d'aquesta toxina poden morir moltes aus". Tot i que fins al moment només es té constància de la mort d'ànecs de coll verd, també pot afectar altres aus, com gavians, gavines o polles d'aigua.


"És fàcil de deduir que aquests nutrients venen dels purins amb els quals s'adoben els camps" diu Ordeix, i que amb les pluges s'acaben desplaçant als rius. En aquest sentit, explica que el tram urbà de Vic acostuma a ser el més afectat per la mala qualitat de l'aigua. Per això s'han pogut veure ànecs morts a sota el pont romànic de les Adoberies.

D'altra banda, el coordinador del CERM remarca que "els animals morts s'han de retirar dels rius perquè si un altre animal -com un gos o una guilla- se'l menja, també es pot contagiar i morir".
 

Un dels punts on l'aigua queda estancada i es pot formar el bacteri. Foto: Josep M. Montaner


No tocar les aus mortes i avisar per retirar-les

El regidor de Medi Ambient, Albert Castells, explica que des de l'Ajuntament de Vic s'estan coordinant accions per retirar els animals morts a través de les regidories de Salut Pública i Medi Ambient, conjuntament amb l'empresa que gestiona la fauna urbana de la ciutat, Biodiversitat.cat, i treballant en col·laboració directa amb el Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya i el cos d'Agents Rurals.

En declaracions a Osona.com, Castells avisa que en cas de trobar-se amb aus mortes cal avisar als Agents Rurals com a cos competent de la fauna salvatge. En aquest sentit, la regidora de Salut Pública, Núria Vergés, remarca que no s'han de tocar els ocells morts i cal avisar els Agents Rurals per tal que els retirin. "Aquesta és la principal eina per evitar la seva propagació", diu la regidora.
 

Ànecs collverd a Vic. Foto: Josep M. Montaner

 

Participació