Vic impulsa la creació d'una Taula per la qualitat ambiental de la Plana

Aquesta és la resposta de l'Ajuntament davant dels últims episodis de contaminació a la comarca d'Osona

El sol il·lumina els camps de Sentfores
El sol il·lumina els camps de Sentfores | Emili Vilamala
Redacció
05 d'agost del 2019
Com a resposta als últims episodis de superació del llindar d'informació d'ozó troposfèric a la Plana de Vic, i fins i tot la superació durant unes hores del llindar d'alerta a la capital d'Osona, l'Ajuntament de Vic impulsa la creació d'una Taula Supramunicipal per la Qualitat Ambiental de la Plana. Aquesta Taula tindrà l'objectiu de debatre quines són les mesures més urgents a tractar i a aplicar pel que fa als problemes d'ozó a Osona.

Aquest òrgan comptarà amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i s'haurà de coordinar amb diferents entitats de l'àrea metropolitana de Barcelona, lloc a on s'originen els precursors que acaben formant l'ozó que afecta l'aire de la Plana. Tal com explica el regidor de Medi ambient de Vic, Albert Castells, també s'ha convidat a format part de la Taula als municipis més afectats per aquesta problemàtica -Calldetenes, Centelles, Gurb, Hostalets de Balenyà, Malla, Manlleu, les Masies de Roda, les Masies de Voltregà, Montesquiu, Roda de Ter, Santa Cecília de Voltregà, Santa Eugènia de Berga, Santa Eulàlia de Riuprimer, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Martí de Centelles, Sant Miquel de Balenyà, Sant Julià de Vilatorta, Sant Pere de Torelló, Sant Quirze de Besora, Sant Vicenç de Torelló, Taradell, Seva, Tona, Torelló i Vic-.

Castells afegeix que aquest òrgan també ha de servir per gestionar millor els avisos, la restricció d'activitats i la millora de la mobilitat entre Osona i el barcelonès, i des de l'Ajuntament recorden que la superació del llindar d'informació d'ozó no s'ha d'interpretar com un risc per a la població general però sí que poden notar alguna afectació els col·lectius més sensibles.

L'ozó que arriba a la Plana és el resultat de part dels contaminants que s'originen a l'àrea metropolitana de Barcelona, i que a causa de la meteorologia i l'orografia del territori, es desplacen cap a la comarca d'Osona, sobretot a la primavera i a l'estiu. En aquest sentit, Castells explica que "la coordinació amb l'àrea metropolitana de Barcelona és fonamental" perquè s'han de poder aplicar mesures en aquesta zona quan es tenen puntes de contaminació a la Plana.

Vic pren mesures

Des de l'Ajuntament s'han pres un seguit de mesures contra la contaminació atmosfèrica que es divideixen en accions informatives, mesures estructurals i accions que s'han de portar a terme si hi ha episodis de superació del llindar d'informació o d'alerta.

En aquest sentit, el consistori vigatà ha instal·lat un cartell lluminós a la plaça de l'Estació que informa dels nivells d'ozó, s'ha fet una xerrada informativa amb els grups i col·lectius sensibles a la contaminació, s'han editat i repartit tríptics informatius amb recomanacions de prevenció així com de cartells que s'han de penjar i fer visibles quan arribi un avís preventiu d'ozó troposfèric.