Troben per primera vegada un esquelet de l'època romana a Puig Ciutat

La campanya d'excavació d'Oristà deixa al descobert un cos del qual s'ha d'analitzar la causa de la mort

La visita realitzada al jaciment per explicar les descobertes
La visita realitzada al jaciment per explicar les descobertes | Consorci del Lluçanès
Redacció
29 de juliol del 2019
Actualitzat a les 15:56h
La campanya d'excavació al Puig Ciutat, a Oristà, ha permès localitzar un esquelet de l'època romana. Es tracta del primer cos que es localitza al jaciment, que va exercir de campament militar durant la guerra civil romana entre Juli Cèsar i els partidaris de Gneu Pompeu, entre el 49 i el 44 aC. Un cop s'extregui el cos s'analitzarà si la causa de la mort va ser l'incendi que va calcinar l'indret, quina edat tenia i el seu sexe. La campanya d'excavació s'ha dut a terme durant la segona quinzena del mes de juliol i ha comptat amb la participació dels arqueòlegs del jaciment i una desena d'estudiants de la Universitat d'Edimburg.

Les excavacions d'aquest juliol s'han centrat en l'edifici de planta rectangular d'època romana tardo-republicana (s. I aC), localitzat en les campanyes anteriors gràcies a la prospecció geofísica. Fins ara, s'havia intervingut en les dues estances situades al nord i, enguany, s'ha ampliat l'àrea excavada cap al sud.

Les troballes anteriors corroboraven la gran destrucció violenta que va patir la ciutat, però mai s'havia trobat cap resta de cos humà. L'esquelet localitzat es trobava sota d'una biga totalment carbonitzada. El crani, la cama i un braç són les parts del cos que ja han estat excavades i que s'apreciaven a la perfecció.

Un cop s'acabi d'extreure tot el cos s'analitzarà si la causa de la mort va ser el foc i s'estudiaran els ossos per conèixer si era una dona o un home i quina edat tenia.

En paral·lel, en aquesta campanya també s'ha trobat ceràmica d'ús quotidià, com restes d'olles, plats o vaixella de taula d'origen iber o d'importació procedents de la península Itàlica; així com diferents utensilis bèl·lics, com ara projectils de fona fets de plom i restes d'una punta de projectil de catapulta.
 

Restes localitzades al jaciment Foto: Consorci del Lluçanès


Arxivat a