Independents i JxCat governaran junts a Roda de Ter

L'alcalde Albert Serra, que va començar el mandat amb minoria, arriba a un acord amb els postconvergents i no tanca la porta a ERC

Les dues formacions -IpR i JxCat- escenificant el pacte de govern de Roda de Ter.
Les dues formacions -IpR i JxCat- escenificant el pacte de govern de Roda de Ter. | Cedida
23 de juliol del 2019
Actualitzat a les 15:46h
Independents per al Progrés de Roda (IpR) i Junts per Roda (JxR)-JxCat han arribat a un acord per governar junts. Divendres passat ambdues formacions van tancar el pacte que ha de durar tota la legislatura.

En declaracions a Osona.com, l'alcalde Albert Serra (IpR) remarca que "un govern en minoria no era bo per al municipi". "Aquest acord estable ens permetrà tirar endavant l'Ajuntament en els propers quatre anys", afegeix, mentre remarca que les iniciatives també podran avançar amb més celeritat.

Joan Moreno, alcalde el darrer any

El pacte inclou la previsió que en el darrer any de la legislatura, el candidat de Junts per Roda, Joan Moreno, substitueixi l'actual alcalde. Actualment s'està treballant en l'elaboració d'un Pla d'Actuació Municipal (PAM) a partir de 45 accions dels programes electorals d'IPR i JxR sobre aquests grans eixos: País; Equipaments esportius, culturals i socials; Govern obert: transparència, participació ciutadana (poble participatiu i viu); Mobilitat i supressió de barreres arquitectòniques (Paisatge Urbà i poble verd); i Promoció econòmica.

Per la seva banda, Joan Moreno (JxCat) remarca que tot i que el procés ha anat "més lent del que tots hauríem volgut", estan "molt satisfets" de com ha quedat l'acord. "És un pacte ferm amb cara i ulls", afegeix Moreno, i remarca que no hi ha hagut esculls difícils a negociar. "Hem hagut de fer encaixar les propostes dels dos programes", conclou.

En aquest sentit, Serra explica que hi havia "un 89% d'afinitat entre els dos programes" i que l'entesa ha estat fàcil en aquesta segona tanda de negociacions. "Ha costat poc en el darrer moment", reconeix l'alcalde. Després dels resultats electorals del passat maig va reunir-se amb les dues formacions del municipi -JxCat i ERC- i "aquesta part va ser més difícil" perquè no es va arribar a cap acord. Es farà un seguiment del pacte de forma trimestral.

Les noves responsabilitats

Precisament, el cartipàs que es va aprovar la setmana passada queda en paper mullat, ja que s'ha establert una nova distribució de les responsabilitats polítiques.

Responsabilitats del nou govern
- Alcaldia i Regidories d'Urbanisme, Serveis i Governació: Albert Serra (IpR)
- Regidories de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme; Medi Ambient: Joan Moreno (JuntsxCat). 1r Tinent d'Alcalde
- Regidories d'Educació i Comunicació: Yolanda Tristancho (IpR). 2a
Tinent d'Alcalde.
- Regidoria de Joventut: Marc Verdaguer (IpR). 3r Tinent d'Alcalde.
- Regidoria de Cultura: Albert Aguilar Martí (JuntsxCat). 4t Tinent d'Alcalde.
- Regidories de Benestar Social i Família, Salut i Polítiques d'Igualtat: Marina Quintana (JuntsxCat).
- Regidories d'Hisenda i Participació Ciutadana: Montse Garcia (IpR)
- Regidoria d'Esports: Albert Serra (IpR)


Serra no tanca la porta a ERC

Serra explica que també hi ha hagut negociacions amb ERC però no s'han entès amb les regidories, responsabilitat i retribucions. "Les condicions per treballar eren millor amb Junts per Roda", afegeix l'alcalde, tot i que no tanca la porta als republicans. "Segueixo tenint la mà estesa", diu, mentre remarca que en campanya electoral i després de les eleccions ha estat a favor d'un govern de concentració.
Arxivat a