medi ambient

Torelló tanca els jardins de l'Espona i Vicenç Pujol per tractar els boixos

L'ajuntament farà el segon tractament demà i els jardins estaran tancats tot el matí

per Osona.com , 23 de juliol de 2019 a les 18:22 |
Fent la primera actuació de tractament del boix. | Aj. de Torelló
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de juliol de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Demà dimecres els jardins de l'Espona i Vicenç Pujol estaran tancats al públic durant tot el matí a causa d'un tractament per preservar els boixos, dins d'un pla anual de conservació per mitigar la plaga de la papallona del boix. L'Ajuntament de Torelló va iniciar aquests tractaments l'estiu passat. Aquest any, es va fer una primera actuació al mes de març i no es descarta que encara se n'hagi de fer una altra abans d'acabar l'any.

La de demà és la segona actuació i, per tant, els jardins de l'Espona i Vicenç Pujol restaran tancats tot el matí, aproximadament fins a les 2 del migdia. Ara mateix, i després d'una primera volada de papallones del boix fa un parell de setmanes, ja es comencen a detectar noves erugues a les fulles del boix.


El pla també preveu un monitoratge de la plaga mitjançant la col·locació de trampes de feromones i un seguiment sistemàtic que permeti decidir el moment òptim a tractar. Les actuacions previstes es realitzen mitjançant tractaments biològics de baix risc i respectuosos amb la fauna beneficiosa: l'aplicació polvoritzada amb Bacillus thuringensis i l'alliberament de Trichogramma.

Una espècie invasora


La papallona del boix (Cydalima perspectalis) és un insecte originari d'Àsia que en el seu estat larvari s'alimenta de les fulles del boix. L'any 2007, es va detectar per primera vegada en el sud-oest d'Alemanya, des d'on s'ha anat estenent pels països veïns del centre i sud d'Europa. L'any 2014, es va identificar per primer cop a Catalunya, concretament a Besalú. A partir d'aquí, ha seguit una progressió típica d'una espècie amb alta capacitat invasora portant a afectar pràcticament la totalitat de la Garrotxa i bona part de les comarques adjacents, entre elles Osona on va aparèixer de forma massiva l'estiu passat.

Els efectes que pot arribar a comportar aquesta plaga van molt més enllà de la jardineria, ja que la possible desaparició del boix (Buxus sempervirens) en l'àmbit forestal, una espècie clau en molts ecosistemes forestals del nostre territori, pot comportar canvis importants en l'estructura i composició del bosc: augment de la insolació, reducció de la humitat del sòl, acumulació de biomassa morta, desaparició d'espècies associades al boix, augment del risc d'incendi, etc.   
 

L'eruga del boix, en una imatge d'arxiu. Foto: Domènec Llop

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació