El Consell Comarcal d'Osona enceta un nou mandat presidit per Joan Carles Rodríguez

L'alcalde de Sant Julià remarca que l'ens supramunicipal "està al servei de la ciutadania" i el pacte d'ERC, JxCat i independents està obert a la ciutadania i la resta de formacions

Joan Roca li passa el relleu a Joan Carles Rodríguez
Joan Roca li passa el relleu a Joan Carles Rodríguez | Josep M. Montaner
19 de juliol del 2019
Actualitzat a les 16:16h
Joan Carles Rodríguez és el flamant president del Consell Comarcal d'Osona. Aquest divendres, l'ens supramunicipal ha celebrat el ple de constitució del novè mandat. Sense cap sorpresa, l'alcalde de Sant Julià de Vilatorta ha aconseguit 28 dels 33 consellers, després de reeditar el pacte entre ERC, JxCat i els Independents d'Osona. Els 5 consellers del PSC i la CUP, que s'han abstingut, queden fora del pacte de moment.

El vicepresident primer és Carles Banús (JxCat), alcalde de Tavèrnoles; Pere Medina (Independents d'Osona), regidor del Brull, vicepresident segon; i Margarida Feliu (ERC), alcaldessa de Viladrau, vicepresidenta tercera.

L'alcalde de Sant Julià de Vilatorta, que entoma el càrrec com "un honor", ha remarcat durant el discurs d'investidura que es vol facilitar la participació, reconèixer els drets dels pobles i apostar pels serveis socials, entre altres. En aquest sentit ha destacat que el Consell Comarcal, on gairebé hi ha representants tots els ajuntaments d'Osona, està "al servei de la ciutadania".
 
Aquest pacte -ERC, JxCat i Independents- "és obert a tota la ciutadania i a totes les forces, també a la CUP i el PSC, que els demanem diàleg i entesa". La setmana vinent es coneixerà el cartipàs.

Rodríguez ha dibuixat les grans línies de futur com són apostar pels nous sistemes tecnològics en temes de mobilitat, les polítiques de transició energètica davant el repte del canvi climàtic, la integració dels serveis socials amb els de salut, buscar solucions a la manca d'habitatge, i apostar per l'empresa pública de l'aigua en baixa creada recentment.
 

Constitució del nou Consell Comarcal d'Osona. 2019-2013 Foto: Josep M Montaner


El PSC i la CUP, els més crítics

La resta de partits també han intervingut al ple de constitució. Des d'ERC, Marçal Ortuño, alcalde de Torelló, ha destacat el compromís per treballar per la llibertat del país, "fet de comarques i pobles lliures, i socialment just, integrador i cohesionat".

Des de JxCat, Marc Verdaguer, alcalde de Calldetenes, ha remarcat la importància de treballar conjuntament "en benefici de la comarca" i per continuar sent un "referent" en projectes com l'agència d'energia o l'empresa d'aigua en baixa.

Independents d'Osona, de la mà de Montserrat Juvanteny, regidora de Prats, ha apuntat la necessitat de créixer en aspectes com l'atenció social o el tractament de les dejeccions ramaderes. I alhora aconseguir ser un ens "imprescindible" per als ajuntaments i societat osonenca.

El socialista Antoni Poyato, regidor de Manlleu, ha explicat que esperen que "l'exclusió" en el pacte no sigui la forma d'actuació en el futur. "No som els del 155, som servidors públics i ens debem als ciutadans i el bé comú", ha dit. Tot i això, ha desitjat sort a Rodríguez, i ha apuntat que faran una "oposició responsable i constructiva" i amb la mà estesa per col·laborar amb reptes i projectes.

Des de la CUP, Víctor Barquer regidor de Centelles, ha criticat que "res ha canviat" al Consell Comarcal, ja que ha llegit el mateix discurs que feia 4 anys, i ha reiterat la defensa dels serveis públics i la necessitat d'apostar per la transparència de l'ens.
 

Constitució del nou Consell Comarcal d'Osona. 2019-2013 Foto: Josep M Montaner


Llaços i records per als presos i exiliats polítics

Abans d'acabar el discurs, Rodríguez ha tingut un record emocionat per Marta Rovira, secretària general d'ERC. "Des d'aquí et vull agrair els valors republicans que m'has transmès", ha dit. També ha tingut un record per als presos i exiliats polítics. "Tots els pobles tenen dret a l'autodeterminació", ha destacat al final del seu discurs. "El mandat que ve és per tota la quitxalla, nens i nenes", ha conclòs.

Rodríguez, a més de lluir el llaç groc i un bolígraf lila, també portava el un llaç de color granat al coll. Aquest és el complement que porten els caramellaires del Roser de Sant Julià de Vilatorta i on el mateix alcalde és un cantaire més.

Els consellers que renuncien i els que repeteixen

Durant el ple d'aquest divendres s'ha anunciat la renúncia de Jordi Fàbrega (ERC) i Marta Boixeda (CUP), que han estat substituïts per Marçal Ortuño i Jordi Casanovas, respectivament.

Dels consellers comarcals del passat mandat, en repeteixen una tercera part (11 de 33). Es tracta de Joan Carles Rodríguez, Josep Maria Freixanet, Àlex Montanyà i Txevi Rovira, d'ERC; Carles Banús, Jordi Bruch, Maria Teresa Espadaler i Marc Verdaguer, per JxCat; Pere Medina per Independents d'Osona; i Antoni Poyato, pel PSC. En el cas de Montserrat Juvanteny ha passat d'estar al grup d'ERC al dels independents. La majoria dels conselleres -excepte el PSC- han promès el càrrec "per imperatiu legal".

A l'acte també hi han assistit expresidents de l'ens com Joan Usart, Jaume Mas i Joan Roca (president sortint); l'alcaldessa de Vic Anna Erra, i el diputat a la Diptació de Barcelona Josep Arimany, entre altres.
 

Galeria de fotos de la constitució del nou Consell Comarcal d'Osona

Tots els consellers

- Coalició d'ERC (14 membres)
Judit Sardà i Cabero - Tona
Èric Sibina i Màrquez - Sant Vicenç de Torelló
Maria Balasch i Pla - Vic
Àlex Montanyà i Rifà - L'Esquirol
Núria Arau i Crusellas - Taradell
Joan Carles Rodríguez i Casadevall - Sant Julià de Vilatorta
Margarida Feliu i Portabella - Viladrau
Rafa Cuenca i Gamiz - Manlleu
Sònia Muñoz i Culubret - Montesquiu
Xevi Rovira i Montells - Santa Eulàlia de Riuprimer
Roser Montané i Tardà - Roda de Ter
Josep Mª Freixanet i Mayans - Olost
Glòria Colom i Puigbò - Lluçà
Marçal Ortuño i Jolis - Torelló

- Coalició Junts per Catalunya (10 membres)
Carles Banús Puigvila - Tavèrnoles
Marc Verdaguer Montanyà - Calldetenes
Arnau Basco i Cirera - Orís
Albert Prado Olmos - Tavertet
Maria Teresa Espadaler Casellas - Sant Quirze de Besora
Jordi Bruch Franch - Prats de Lluçanès
Albert Castells Vilalta - Vic
Maria Lluïsa Bautista Sánchez - Manlleu
Joan Moreno Parés - Roda de Ter
Oriol Usart Sánchez - Balenyà

- Coalició d'agrupació d'electors d'Osona (4 membres)
Pere Medina Serrahima - El Brull
Núria Roca Carrasco - Sant Martí de Centelles
Montserrat Juvanteny Canal - Prats de Lluçanès
Ramón Roig Solé - Balenyà

- Coalició del PSC (3 membres)
Antoni Poyato Rodríguez - Manlleu
Joan Carmona López - Torelló
Josep Tió Lleonart - Balenyà

- Coalició de la CUP (2 membres)
Victor Barquer Cruz - Centelles
Jordi Casanovas Sellarès - Torelló