El ple de Vic fa pinya per crear un jutjat penal propi

EL TSJC va decidir que si no es resol la precarietat dels espais actuals a la capital d'Osona es faran els judicis a Manresa

ERC va presentar la moció, de la mà de la regidora Viqui Terricabras.
ERC va presentar la moció, de la mà de la regidora Viqui Terricabras. | Josep M. Montaner
17 de juliol del 2019
Actualitzat a les 10:51h
El ple de Vic d'aquest dilluns va aprovar una moció d'ERC per evitar el trasllat dels jutjats penals de Vic a Manresa i demanar la creació d'un jutjat penal propi a la capital d'Osona. Tal com explicava la regidora republicana Viqui Terricabras "si no es fa res, el proper 30 de setembre,  els judicis penals deixaran de celebrar-se a Vic per anar a Manresa".

El passat juny, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va decidir que els tres jutjats penals de Manresa deixin de desplaçar-se setmanalment a Vic per fer els judicis de la comarca "fins que no es garanteixi un espai per fer els judicis on es dispensi un tractament i consideració que es mereixen tant els professionals que hi exerceixen com els acusats, víctimes i testimonis". Fins ara l'espai està situat al carrer Doctor Junyent.

Per això Terricabras demanava habilitar de forma urgent un espai per implementar un jutjat penal de Vic propi i que mentre no s'assoleixi s'intenti evitar la suspensió dels desplaçaments dels tres jutjats penals de Manresa, pel perjudici que suposaria per als ciutadans de Vic i Osona. La regidora també reclamava la modificació de crèdit per l'adequació d'urgència del local ubicat al carrer Doctor Junyent, o qualsevol altre local susceptible per desenvolupar-hi l'activitat.

Terricabras explicava que Vic té la seva pròpia demarcació penal -tot i no haver-se implementat mai- i que el volum d'assumptes procedents dels jutjats de primera instrucció justificava amb escreix l'establiment d'un penal a Vic. En aquest sentit, explicava que s'ha aprovat recentment la creació del sisè jutjat d'instrucció de Vic, cosa que farà augmentar el volum d'assumptes que es derivaran als penals.

Des de l'equip de govern, Susagna Roura explicava que ja es va cedir un espai a Justícia a canvi que la Generalitat es fes del càrrec del cost de les obres del nou jutjat penal de Vic. "Vist que aquestes obres no s'han fet i les reformes al carrer Doctor Junyent s'han considerat insuficients s'està pendent de l'acord, que està impugnat". Per això, la regidora remarcava que s'està pendent de la resolució.

Des de Capgirem Vic, Pere Freixa, remarcava que "la creació d'un jutjat penal és indispensable i reivindicat per tots els agents", i que es requeria d'una situació urgent per la problemàtica de l'actual seu que és "precària i poc respectuosa" amb els drets de les persones. En aquest mateix sentit es pronunciava Carme Tena, del PSC, que remarcava el "perjudici" de desplaçar-se a Manresa per anar a celebrar un judici penal. La moció va ser aprovada per unanimitat.
 

Susagna Roura, durant el ple de Vic. Foto: Josep M Montaner

Arxivat a