Osona, entre les comarques barcelonines on menys ha crescut l'ocupació

La comarca registra una de les taxes d'ocupació més altes de la demarcació

Treballs en un camp d'Osona.
Treballs en un camp d'Osona. | Adrià Costa
Carles Fiter
22 de juliol del 2019
De totes les comarques de la demarcació de Barcelona, Osona es troba entre les que menys ha augmentat l'ocupació. Segons l'últim informe territorial de la demarcació de Barcelona publicat per la Cambra de Comerç i la Diputació de Barcelona, s'ha registrat un augment del 2,1% durant el 2018, 1,4 punts per sota del valor de l'any passat i el més baix dels darrers cinc anys. Ha acabat el 2018 amb 1.463 persones ocupades més que l'any anterior. A darrere seu, només s'hi troba l'Alt Penedès que ha viscut un creixement de l'1,95%.

Per contra, la taxa d'ocupació del 2018 a Osona és del 68,5%, la segona més alta de tota la demarcació de Barcelona, només superada pel Moianès (69,2%).

L'evolució dels llocs de treballs continua la tendència positiva amb un creixement del 3,4%, lleugerament per sobre a la mitjana de la demarcació (3,3%). En el nombre d'empreses hi ha un decreixement del 0,7%, i en canvi els llocs de treball augmenta. Això s'explica perquè el creixement dels llocs de treballs s'han donat en grans empreses o empreses mitjanes i petites ja creades.

Per grans sectors, destaca el creixement dels llocs de treball en el sector de la construcció (5,1%) i l'augment en el sector serveis. De fet, en aquest últim cas és la segona que més augmenta darrere de l'Alt Penedès (3,9%).

Atur baix

Pel que fa a l'atur, ha disminuït un 4,5% i se situa en 7.587 persones. És el menor descens dels darreres anys. De fet, la taxa d'atur d'Osona (9,6%) és la segona més baixa de totes les comarques, darrere del Moianès (8,2%).

En aquest sentit, cal destacar, que el 90% dels municipis tenen taxes d'atur inferiors a la mitjana de la demarcació. L'estudi destaca que el 90% dels municipis de la comarca d'Osona tenen taxes d'atur inferiors a la mitjana de la demarcació.

Poc creixement de població

Pel que fa al creixement de la població, Osona ha crescut en 1,1%, però 20 municipis han perdut població. És la segona comarca barcelonina amb més proporció de població estrangera (14,4%), només per darrere del Barcelonès (17,8%). Més de la meitat dels estrangers (57,6%) provenen del continent africà i la nacionalitat marroquina és la més nombrosa.