Tensió al ple per les acusacions de Capgirem Vic a la regidora Núria Homs

Els anticapitalistes l'acusen d'escridassar dues noies per la seva vestimenta i el govern ho considera un atac i una criminalització a la nova regidora

Núria Homs, durant el ple de Vic, al costa dels regidors de Capgirem.
Núria Homs, durant el ple de Vic, al costa dels regidors de Capgirem. | Josep M. Montaner
16 de juliol del 2019
Actualitzat a les 15:18h
L'Ajuntament de Vic va celebrar aquest dilluns el segon ple del nou mandat amb tensió. La crispació va arribar durant el torn de precs i preguntes de Capgirem Vic. Carla Dinarès explicava que el passat 1 de juliol la regidora Núria Homs havia escridassat dues noies per la seva forma de vestir -amb top i pantalons-. Una història que haurien explicat les mateixes noies a la formació anticapitalista.

Dinarès també denunciava que Homs els havia dit que si no es canviaven de roba, avisaria la Guàrdia Urbana perquè les multés. La regidora apuntava que l'actitud d'Homs incomplia "el codi de conducta d'alts càrrecs" i, que a més, l'amenaça de multar-les per la seva vestimenta era falsa, ja que no consta en les ordenances. En aquest sentit, la regidora Sara Blázquez demanava -en el torn de precs- que es disculpés per aquesta actitud i per les paraules que suposadament els havia dit: "Després passa el que passa".
 
"Estan criminalitzant una persona i tota una voluntat política"

L'alcaldessa de Vic Anna Erra va sortir en defensa de la regidora criticant les dures acusacions de Capgirem. "Vostès només expliquen una versió i estan criminalitzant una persona i tota una voluntat política de treballar per a les dones", deia Erra. "És un atac directe a un govern que acaba de començar", etzibava.
 

Carla Dinarès, al ple de Vic Foto: Josep M Montaner
 

Anna Erra, al ple de Vic. Foto: Josep M Montaner


En aquest sentit, criticava que no han tingut "ni la possibilitat" de parlar-ne i "vostès han fet el judici". "Les coses primer es parlen perquè pot haver-hi diverses interpretacions o males interpretacions, amb part de raó o no", deia Erra, lamentant el to de Capgirem per fer-ho públic al ple sense abans ni tan sols haver-ne parlat. "Em sap greu si aquest és l'estil amb el qual volen començar la legislatura", concloïa.

Per la seva banda, en declaracions a Osona.com, Homs ha lamentat la situació perquè només s'ha escoltat una versió dels fets i per la manca d'informació dels regidors de Capgirem. Homs apunta que després del ple es va parlar dels fets i van arreglar el malentès.

Més acusacions per a Homs

A més d'aquestes acusacions, Capgirem Vic també va demanar respecte a les treballadores durant el torn de precs. Ho feia Joan Coma, que tornava a posar la regidora Homs a la diana i criticava que no respectava "la llibertat ideològica", tant com a càrrec de confiança -en el darrer mandat- i ara com a regidora.

Erra va tornar a sortir en defensa d'Homs i va criticar que portaven "un atac molt ben preparat a una persona". "Durant quatre anys [quan Homs ha estat càrrec de confiança] no han dit res, i el primer ple diuen això", deia l'alcaldessa. "Siguin valents aquí i també el meu despatx, i vinguin a explicar-m'ho", afegia.

També s'hi va sumar Josep Arimany, que demanava començar "el ritme amb una ètica". "No facin aquesta acusació, és difícil i molt dur", lamentava.

Crítiques a Arimany pel govern de la Diputació

D'altra banda, Coma també. va demanar explicacions a Arimany, nou diputat provincial, per donar suport a la presidenta de l'ens Núria Marín, del PSC. "No entenem que s'accedís a votar Marín, una persona clau per entendre què va passar l'octubre de 2017", criticava.
 

Joan Coma, al ple de Vic Foto: Josep M Montaner
 

Josep Arimany, al ple de Vic Foto: Josep M Montaner


Arimany responia que JxCat ha entrat al govern de la Diputació de Barcelona per "continuar treballant per als municipis mitjans i petits" i que "les cúpules del partit pensem que no hem entrat en cap contradicció". "Hem arribat a un moment indefugible perquè cal reflexió per part de tothom i és important per part dels partits sobiranistes". "Hem de posar el comptador a zero i refer la unitat entre aquests partits", concloïa.

Coma va retreure-li que si a les passades eleccions del 26 de maig hagués explicat aquest posicionament, "potser no els haguessin fet confiança". "És moment d'unitat per fer una cosa concreta, no per repartir-se el poder entre el que abans era Convergència i el PSC", deia.

Unitat per al jutjat penal de Vic

Tot i la mala maror del final del ple, la primera moció que es va presentar, de la mà d'ERC, va tenir tot el consens dels partits. Tal com explicava la regidora Viqui Terricabras, "si no es fa res, el proper 30 de setembre, els judicis penals deixaran de celebrar-se a Vic per anar a Manresa".

El passat juny, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va decidir que els tres jutjats penals de Manresa deixin de desplaçar-se setmanalment a Vic per fer els judicis de la comarca "fins que no es garanteixi un espai per fer els judicis on es dispensi un tractament i consideració que es mereixen tant els professionals que hi exerceixen com els acusats, víctimes i testimonis". Fins ara l'espai està situat al carrer Doctor Junyent.

Per això Terricabras demanava habilitar de forma urgent un espai per implementar el jutjat penal de Vic i que mentre no s'assoleixi s'intenti evitar la suspensió dels desplaçaments dels tres jutjats penals de Manresa, pel perjudici que suposaria per als ciutadans de Vic i Osona. La regidora també reclamava la modificació de crèdit per l'adequació d'urgència del local ubicat al carrer Doctor Junyent, o qualsevol altre local susceptible per desenvolupar-hi l'activitat.
 

Viqui Terricabras, al ple Foto: Josep M Montaner
 

Susagna Roura, durant el ple de Vic. Foto: Josep M Montaner


D'altra banda, Terricabras explicava que Vic té la seva pròpia demarcació penal -tot i no haver-se implementat mai- i que el volum d'assumptes procedents dels jutjats de primera instrucció justificava amb escreix l'establiment d'un penal a Vic. En aquest sentit, explicava que s'ha aprovat recentment la creació del sisè jutjat d'instrucció de Vic, cosa que farà augmentar el volum d'assumptes que es derivaran als penals.

Per la seva banda, des de l'equip de govern, Susagna Roura explicava que ja es va cedir un espai a Justícia a canvi que la Generalitat es fes del càrrec del cost de les obres del nou jutjat penal de Vic. "Vist que aquestes obres no s'han fet i les reformes al carrer Doctor Junyent s'han considerat insuficients s'està pendent de l'acord, que està impugnat". Per això, la regidora remarcava que s'està pendent de la resolució. La moció va ser aprovada per unanimitat.

Capgirem Vic també va presentar una moció en defensa dels serveis 100% públics i contra "la llei Aragonès", però no va prosperar. Només hi van votar a favor els quatre regidors de Capgirem. El PSC es va abstenir i JxCat i ERC van votar-hi en contra. Dels 11 dictàmens del ple, se'n van aprovar 9 per unanimitat. 

Un record per a Ramon Ripoll

Abans de començar el ple des de Capgirem Vic es va demanar un minut de silenci per a Ramon Ferrer Ripoll, que va morir la setmana passada. Sara Blázquez explicava que "era un lluitador incansable, un dels companys més crítics que ens permet no abaixar la guàrdia i oblidar que som". "En Ramon sempre hi era", concloïa la regidora.
 

Durant el minut de silenci en record a Ramon Ripoll Foto: Josep M Montaner
 

Núria Vergés al ple municipal Foto: Josep M Montaner
 

Josep Lluís Garcia Foto: Josep M Montaner
 

Pere Freixa, al ple municipal de Vic Foto: Josep M Montaner
 

Carme Tena, al ple de Vic. Foto: Josep M Montaner
 

Albert Castells, durant el ple Foto: Josep M Montaner

Arxivat a