Ramaderia

Unió de Pagesos demana extremar les mesures de bioseguretat davant l'amenaça de la pesta porcina

El sindicat reclama a Agricultura un pla de "correcció" de les poblacions de porc senglar i declarar l'emergència cinegètica on sigui necessari

per Redacció, 5 de juliol de 2019 a les 14:27 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de juliol de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Unió de Pagesos demana que, davant l'amenaça de la Pesta Porcina Africana (PPA), que ja ha arribat a Europa, les granges i els escorxadors catalans extremin les mesures de bioseguretat, cosa que "servirà també davant d'altres malalties".

D'altra banda, l'organització agrària exigeix al Departament d'Agricultura que endegui un pla de "correcció" de les poblacions de porc senglar i que declari l'emergència cinegètica en aquells llocs on sigui necessari. Així mateix, Unió de Pagesos considera que Agricultura hauria de determinar un pressupost per a totes les mesures previstes en el Pla de prevenció dels danys i els riscos originats per la fauna cinegètica 2017-2018 relatives al porc senglar.


Davant l'amenaça de la PPA, Unió de Pagesos reclama un control "exhaustiu" a la importació d'animals vius, tant per a engreix com per a sacrifici. Segons dades del Ministeri d'Agricultura, durant el primer trimestre del 2019 es van importar a l'estat espanyol uns 600.000 animals, un 74% més elevat respecte la mitjana del mateix període dels últims quatre anys.

El sindicat demana a les empreses del sector que no busquin garrins fora de l'Estat per augmentar el cens d'engreix. En aquest sentit, Unió de Pagesos "aposta per recuperar l'equilibri de la producció de garrins amb les places d'engreix de tal manera que s'evitin importacions d'animals vius".


Amb l'objectiu d'afavorir la producció de garrins i evitar moviment de bestiar, el sindicat proposa mesures per protegir les granges de mares. Entre aquestes, demana concretar mesures de bioseguretat a explotacions d'engreix situades a menys d'un quilòmetre d'una granja de mares i limitar l'origen dels engreixos d'aquestes granges a un sol origen. També reclama que s'adoptin mesures per assegurar la continuïtat de les granges de mares i afavorir ampliacions o la instal·lació de noves. "Assegurar la producció de garrins evitaria la importació de garrins", segons UP.

El sindicat demana invertir en bioseguretat


Altrament, Unió de Pagesos estima que el primer semestre del 2019 les granges de porcs haurien aconseguit de mitjana un marge positiu de 10 euros per porc sacrificat. Davant aquests resultats positius, el sindicat reclama que les granges reforcin l'adaptació als nou requisits de bioseguretat. A la vegada, les granges, hauran d'adaptar-se a la nova normativa de gestió de la fertilització, motius pels quals el sindicat demana a les integradores que "tinguin en compte aquest esforç econòmic de les granges integrades".

A Catalunya hi ha 5.568 granges porcines, que juntament amb la transformació i elaboració de productes càrnics generen un volum de negoci de 6.100 milions d'euros. El sector està donant resposta a les exigències dels consumidors i produeix carn de qualitat, la qual forma part de la dieta mediterrània, i alhora contribueix a l'equilibri territorial amb la generació d'economia, treball i gestió del territori.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació